Sommarhuset smälter in i den svenska västkusten

what! arkitektur har ritat det exklusiva sommarhuset Villa Klåva, som är uppfört i trä och där arkitekturen är anpassad till den omgivande naturen.

Bra akustik och hälsosamt inomhusklimat i hemmet med akustiktak från Troldtekt

Norr om Göteborg i Bohuslän har what! arkitektur ritat sommarhuset Villa Klåva – ett enkelt och stilrent sommarhus som samtidigt är ytterst exklusivt.

Sofie Sierts Gyllving, arkitekt SAR/MSA hos what! arkitektur, berättar att arkitektbyrån hade några viktiga riktlinjer att arbeta efter i designen av sommarhuset: arkitekturen skulle vara anpassad till landskapet runt omkring och att havsutsikten skulle utnyttjas maximalt.

– Vi ville designa ett hus som var format efter naturen och det skulle hellre interagera med än dominera omgivningen. Därför följer sommarhusets vinklade byggnadskroppar klippans naturliga form. En stor glasyta vetter mot havsutsikten i väster, och på sommaren blir kök, vardagsrum och terrass ett enda rum, säger hon.

 

Trä ute och inne

Sommarhuset är huvudsakligen uppfört i trämaterial – både inne och ute – och arkitekterna har strävat efter att använda naturmaterial i samma färgskala som den omgivande bohuslänska naturen.

– Det är meningen att den grå träbeklädnaden på husets fasad ska samspela med klipplandskapet. Sedumtaket ansluter till områdets vegetation. Trä är ett självklart val för oss i sommarhusprojekt eftersom det är vackert, praktiskt och hållbart. I det här fallet är det också kopplat till områdets traditionella trähus, säger Sofie Sierts Gyllving och tillägger:

– Det invändiga träet i konstruktionen, köket och möblerna går i varmare toner för att ge en trevlig stämning – som kontrast till den barska naturen utanför. Det gäller till exempel fönsterkarmarna i oljad ek och bastun i cederträ.

Sofie Sierts Gyllving är särskilt nöjd med hur byggnaden utnyttjar fastighetens kontraster mellan det karga klipplandskapet och vegetationen, mellan vind och lä – och mellan det öppna och det skyddade. Allt detta har tänkts in i arkitekturen. Hon framhäver även de varierande vyerna som de boende får när de rör sig genom byggnaden:

– Från köket kan man se havet, från sovrummet den gröna ängen och från badkaret finns en vacker klippvägg inramad som nästan blir till en tavla.

 

Troldtekt som extra designfaktor

Till sommarhusets innertak har man valt Troldtekt akustikplattor i designvarianten Troldtekt line, som har längsgående spår frästa i ytan. Plattorna i naturträ samspelar med husets övriga färgpalett. Eftersom golven är i kalksten är det viktigt att hantera akustiken, påpekar Sofie Sierts Gyllving:

– Med Troldtekt kunde vi uppnå en behaglig ljudmiljö. För detta passade Troldtekt bra in i husets koncept med trämaterial, och varianten Troldtekt line passar bra in i en byggnad med höga designambitioner. Vi tycker att produkten har en fin balans mellan precision och naturlighet. De dolda skruvarna ger den sista stilrena finishen.