Drömhus med utsikt över Limfjorden

I sin första bostad upptäckte familjen Nielsen glädjen med att bo vid Limfjorden. Nu har de byggt sitt drömhus, Stormly, där utsikten över fjorden är i fokus.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, Architect m.a.a.

I vardagsrummet med fem meters takhöjd vetter stora fönsterpartier ut mot det platta landskapet strax utanför staden Nibe i Ålborgs kommun. Den vackra utsikten är det första man slås av när man kommer in i huset.

Utvändiga murade pelare bär upp takutsprånget och bidrar samtidigt till att rama in utsikten.

Tanken med huset är att ha en murad ”kropp” med sociala ytor och en lägre del med övriga rum. Den så kallade ”Palmträdgården” fungerar som ett extra vardagsrum, och här finns dessutom en pool.

Överallt är det fin kontakt mellan ute och inne, och terrassen i sydväst nås via flera stora skjutdörrar. Eftersom det ofta blåser från väster har familjen döpt huset till Stormly.

– Vi känner oss lyckligt lottade som fått chansen att bygga vårt drömhus, säger de.

Tak med kurviga former

Taket i vardagsrummet upplevs som en stor skyddande kokong, där svartmålade Troldtekt line-plattor framhäver takytans lutning och pekar i riktning mot vattnet. Denna eleganta lösning ger en god akustik trots den höga takhöjden och passar dessutom fint till de grå tegelväggarna och detaljerna i cederträ.

I ”Palmträdgården”, där det förutom pool även finns loungemöbler och en bar, har familjen valt designserien Troldtekt curves. De vågiga linjerna i taket sträcker sig ut mot terrassen och fungerar som en snygg detalj i rummet.

Här är taket gråmålat, precis som i övriga rum med samma taklutning. Belysning och högtalare är inbyggda i taken, och huset är ett så kallat ”smart home”, där funktioner som värme, ljus och temperatur programmeras och styrs digitalt.