Naturen som hälsofrämjande kraft

Bland höga granar och med havet som granne har det här sommarhuset ett perfekt läge för familjen som har njutit av fritiden i det lilla A-huset. Nu har huset byggts ihop med en ny länga som har en härlig kontakt mellan ute och inne.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

En renovering och en tillbyggnad har smält samman till ett enkelt och modernt sommarhusprojekt bestående av två separata hus. Husen ligger på en gemensam terrass på bägge sidor av husen, och en övertäckt gång förbinder loungeområdet och uterummet på framsidan.

A-huset och den nya längan förbinds ytterligare genom att de har samma cederträfasad, som även används i det stora loungeområdet med tillgång till vildmarksbad, utedusch och bastu. Här kan familjen njuta av naturen och utelivet i en perfekt inramning.

Grafiska tak

Bruno Jakobsen Design från Randers har ansvarat för både renovering och tillbyggnad, och Bruno Jakobsen har med ett säkert grepp skapat sammanhang och lugn. Därför har antalet material kunnat minskas, och trä är det genomgående materialet.

I den nya bostaden har det varit högsta prioritet att skapa kontakt med naturen utanför, och därför ligger vardagsrummet mot öster, och ingången och badrummet mot loungeområdet. Hela fasaden mot öster kan öppnas som dörrar eller vikdörrar och skapa ett helt flytande rum mellan inne och ute.

Taken är i alla rum klädda med svarta Troldtekt akustikplattor, vilket enligt Bruno Jakobsen ger en trevlig stämning till huset och bryter av mot de vita ytorna. Man har valt Troldtekt med en skarp kant mellan plattorna (typ K0-U) som ger en exakt och lugn takyta.

Inredningen är generellt väldigt dämpad och grafisk, i linje med stilen i det äldsta huset, för att på så sätt dra uppmärksamheten till naturen utanför.