Nybyggd villa med sagolik fjordutsikt

På första parkett ut mot Kolding Fjord ligger Villa Bayview. Enorma panoramafönster ger en fin utsikt över naturen, och ett Troldtekttak mellan frilagda bjälkar bidrar till lugnet inomhus.

Troldtekt, Private home Kolding
Photo: Jacob Gonge Due

På Kolding Fjords södra sida ligger Villa Bayview, en nybyggd 300 kvadratmeter stor privatbostad i överlappande plan.  Villans entré ligger på mittenvåningen och leder in till det ljusa och rymliga köket/allrummet. Därifrån är det en öppen passage till den övre våningen med vardagsrum och huvudavdelning och tillgång till den nedersta parterren med gästrum, vinkällare och gillestuga. Från alla våningar har man en fantastisk utsikt över landskapet och Kolding stad. 

Altanen omfamnar huset
Från köket/allrummet kan man även gå ut på den betonggjutna, sexkantiga altanen som är byggnadens kännemärke. Den speciella formen som ligger till hälften inne i huset ger både lä och skärmar av mot insyn.

– Altanen är gjuten så att den nästan omfamnar byggnadens södra vägg som värms upp av solen under dagen. Det är det perfekta stället att njuta av utsikten över landskapet, berättar Kjeld Kjeldgaard Ghozati, arkitekt och associerad partner på E+N Arkitektur, som har ritat villan.

Ljus och vänlig inredning
Invändigt är det fokus på material tack vare tegelväggarna, naturstensgolvet i allrummet och den råa betongen. Tillsammans med det naturliga ljusinsläppet från takfönstret och de stora fönstren med dolda karmar skapar det en inredning som upplevs ljus och vänlig.

– Vi har verkligen satsat på kontrasten och strukturen med tegel inne och ute, frilagda takbjälkar och Troldtekt i taket. Betongväggen är gjuten med glespanel så att man kan se avteckningarna av de enskilda plankorna, och vi har murat nischer till skåpen, säger Kjeld Kjeldgaard Ghozati.

Fantastisk akustikreglering
Taket i villan är ett Troldtekt akustiktak monterat med spalt ytterst och trälister mellan akustikpanelerna. Nedsänkta Troldtektplattor döljer LED-lamporna, som lyser in på takbjälkarna och därmed ger en diskret och stämningsfull belysning.

– Troldtekt är en fin naturprodukt som ger en fantastisk akustikreglering. Villan har en förvånansvärt bra akustik trots de många hårda ytorna. Dessutom kräver taket inget måleriarbete utan behöver bara monteras. Genom att integrera Troldtekt i byggnaden från början kan man skapa riktigt spännande lösningar, säger Kjeld Kjeldgaard Ghozati.