Den nya huslängan öppnar sig mot ljus och luft

Norr om Limfjorden har Martin Bach ritat och byggt sin långa villa, som passar väl in i det äldre kvarteret. Ljusa material och en rad glasdörrar mot sydväst lyser upp bostaden, medan blågröna kortväggar och akustiktak är mer rustika kontraster.

Troldtekt, private home Vodskov
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

I Vodskov norr om Ålborg har snickaren Martin Bach flyttat in i sin just färdigbyggda bostad – en avlång enplansvilla på 236 kvadratmeter, varav 192 kvadratmeter är bostadsyta.

Han har själv ritat huset, vars markplan har bestämts av tomtens form.

– Ett långhus passade bäst in på tomten, och samtidigt har jag sökt efter en byggstil som passar in i kvarteret runt omkring, där det finns en hel del äldre hus, berättar Martin Bach.

Taket lutar många grader
Resultatet har blivit en tegelbyggnad i olika nyanser av ljusgrått och med ett svart, valmat tak som har en lutning på 30 grader. I bostadens förlängning ligger en carport, byggd i svart trä. 

– På de flesta nya typhus lutar taket bara cirka 20 grader, men jag tycker att en större lutning får taket att synas lite bättre, förklarar Martin Bach.

Inomhus ger takets lutning en spännande och dynamisk takgeometri. Den syns speciellt i det längsgående köket–allrummet, som är avskiljt från vardagsrummet med en mur, som sträcker sig halvvägs ut i rummet.

Husets framsida mot sydväst har sex partier med glasdörrar, så ljuset strömmar in och hela fasaden kan öppnas upp under varma dagar.

Tak med spotlights och lister
Golvklinkers och stora glaspartier kan potentiellt skapa mycket rumsekon i bostaden. Därför är alla husets tak, även i sovrum och badrum, klädda med vitmålade Troldtekt akustikplattor med extremt fin struktur. Över köket och i ett band längs med husets mitt har man byggt in spotlights i taket.

– Jag har som snickare monterat Troldtekt i väldigt många byggnader, och det var inget svårt val att göra det även i min egen bostad. I speciellt de stora rummen ger taket god akustik, och det ger rent visuellt ett mer rustikt intryck än en målad gipsplatta, säger Martin Bach.

– Om man har ett tak som vårt, ska man naturligtvis vara speciellt uppmärksam på de ställen där olika taklutningar möts. Här har jag valt att sätta vita trälister i skarvarna mellan Troldtekt-plattorna, och jag tycker att det ger en vacker finish, fortsätter han.

Förutom Troldtekt-taket hjälper de blågröna kortväggarna till att bryta intrycket av de vita väggarna, det ljusa golvet och det vita köksbordet. Samma sak gäller den gråmålade väggen bakom köksborden, som flankeras av grå skåp.