Ett Zunshine-hem i vattenkanten

Husbåtar förknippas ofta med hemmarenoverade före detta arbetsfartyg. Men i Vejle Lystbådehavn ligger ett elegantare alternativ. Det som gör husbåten Zunshine Living 114 Unique så annorlunda är att den liknar ett helt vanligt hem.

Troldtekt, Zunshine Living husbåt
Photo: Zunshine Living

Zunshine Livings försäljnings- och marknadschef Peter Poulsen har ritat och projekterat den 103 kvadratmeter stora energiriktiga helårsbostaden på vatten. Han har stått på många båtutställningar, men aldrig tidigare har han upplevt ett så stort intresse för arkitektur, design och användning av golvyta. 

Husbåten är byggd i en minimalistisk, nordisk stil som passar den maritima och råa miljön i Vejle Lystbådehavn. Vardagsrummets glasfasad och den stora vikt som lagts vid att optimera husbåtens invändiga utrymme ger en fantastisk rymd. I synnerhet pardörren som förbinder vardagsrummet och terrassen gör ett starkt intryck på besökarna.

– Husbåten upplevs som mycket större än den ser ut att vara utifrån. Det beror på att vi har använt speciell isolering för att skapa tunna ytterväggar, och på att vardagsrummets glasfasad mot vattnet ger rummet större ljusinsläpp och rymd än en vägg, säger Peter Poulsen.

Han berättar dessutom att husbåtens boyta om 103 kvadratmeter skulle ha behövt utökas med hela 11 kvadratmeter om den skulle ha byggts som en traditionell murstensbyggnad på land. 

Tak förenar rå exteriör och elegant interiör

Redan när Peter Poulsen detaljprojekterade husbåten hade han Troldtekts akustiktak i åtanke. Idag har husbåten ett vitt tak med extremt fin struktur, som på avstånd nästan ser ut som filt. Peter Poulsen är djupt imponerad av den behagliga akustik och ljuddämpning som Troldtekt-taket ger bostaden.

– Det är otroligt att rumsekot förblir detsamma oavsett om husbåten är omöblerad eller full av begeistrade besökare. Taket bidrar dessutom till bostadens vackra inredning som framhäver det eleganta och råa helhetsintrycket, och binder samman husbåtens vackra golv, träterrassen och den omgivande hamnmiljön, säger Peter Poulsen.

Den flytande helårsbostaden Zunshine Living 114 finns i tre olika modeller. Storleken på husbåten är densamma, men modellernas inredning och antalet rum skiljer sig åt. Husbåten kostar från 2 200 000 kronor (exklusive leveranskostnader). Kvadratmeterpriset är därmed betydligt lägre än bostäder på land med motsvarande utsikt – och så slipper man betala markvärdesavgift eller fastighetsskatt för livet vid vattenkanten.