Från gymnastiksal till bakskola

Jesper Søvndal, som deltog i Hela Danmark bakar 2017, har köpt en gammal skola i Odder tillsammans med sin bloggande sambo. Här har de totalrenoverat gymnastiksalen för att förverkliga hans nya projekt: En skola för alla som älskar att baka.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i skolor och utbildningsinstitutioner
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Många kanske minns Jesper Søvndal som en av deltagarna i Hela Danmark bakar 2017. Sedan dess har han drömt om att undervisa och dela med sig av sin passion för bakning – och varför inte kombinera detta med ett husköp? Jesper, flickvännen Johanne Mygind (för många mer känd som bloggaren ”Nutidens Mor”) och hennes dotter Augusta, valde en gammal skola i Odder som sitt nya hem.

– Själva byggnaden gav oss de möjligheter vi sökte. Vi kan sätta vår egen prägel på den och samtidigt bevara dess historia. Jag tycker det är fint att huset får fortsätta vara en skola, fast nu i ny tappning i form av en bakskola. Cirkeln blir liksom sluten, säger Jesper Søvndal.

Bakskolan riktar sig till barn, vuxna och företag – ja alla som vill lära sig eller bli bättre på att baka, oavsett nivå.

Ett rum för kreativitet

Den gamla skolbyggnaden har fungerat som bostad sedan tidigare, så paret behövde inte starta helt från noll. De bor i flygeln som tidigare var skolans lärarbostad.

I arbetet med att göra om gymnastiksalen till bakskola har Jesper och Johanne lekt med färg och form. I taket hänger rispapperslampor i olika storlekar som skapar dynamik i rummet, och på en av väggarna finns en hylla full med strössel och ätbart glitter som kan användas för att dekorera framtida mästerverk.

– Tanken är att rummet ska locka till kreativitet. Här är det tydligt att det är bakning och lekfullhet som står i centrum. Sedan kan man efterhand upptäcka gymnastiksalens historia.

Därför har Jesper och Johanne till exempel låtit de gamla klätterrepen hänga kvar från taket.

Snart dubbelt så stor

Att förvandla den gamla gymnastiksalen till bakskola har emellertid krävt en omfattande renovering:

– Rummet behövde en kärleksfull hand och har bland annat fått nya fönster och golv. Och vi har så klart installerat kök och ugnar. Jag är väldigt nöjd med slutresultatet. Nu finns här allt som behövs i en bakskola, men man kan fortfarande se att det har varit en gymnastiksal från början.

Det nuvarande golvet är dock en tillfällig lösning, eftersom renoveringsarbetet inte är helt klart:

– Bakom den ena väggen finns ett lika stort rum till, så bakskolan kommer att byggas ut och bli dubbelt så stor.

Bakning kräver koncentration

I en gammal klassisk gymnastiksal är ljudnivån ofta hög, och med 4,5 meters takhöjd kan akustiken vara en utmaning – särskilt om man behöver koncentrera sig på att temperera choklad eller dekorera en tårta.

– Vi valde Troldtekt akustiktak, eftersom vi ville kunna kontrollera ljudnivån. Rummets akustiska egenskaper är inte särskilt bra, och därför ville vi gärna att ljudet skulle absorberas så att man kan arbeta och koncentrera sig, säger Jesper och fortsätter:

– Jag var rädd för att akustikplattor skulle skapa en ”institutionskänsla”, för så var det när jag växte upp. Men när Troldtekt berättade om alla möjligheter som finns ändrade jag uppfattning. Plattorna är vita och inte monterade i förband. De gör en jättestor skillnad rent akustiskt och är dessutom snygga.

Jesper Søvndals bakskola tar inledningsvis emot 6–10 personer åt gången, nu när man dessutom måste ta hänsyn till coronarestriktioner. När väggen till det intilliggande rummet rivs kommer varje kurs att ha plats för 20–25 personer.