Nytt utbildningscenter på UNESCO-listad plats.

Moderna material möter historiens vingslag.

Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad

I en byggnad av historiskt och arkeologiskt värde mitt i den UNESCO-listade staden Bath ligger det romerska badet/museet The Roman Baths och restaurangen The Pump Room, som tillsammans har över en miljon besökare om året.

Tidigare var museets utbildningslokaler begränsade till ett enda rum, i den del av byggnaden där flest människor vistas. Arkitektbyrån FCB (Feilden Clegg Bradley) fick i uppdrag att skapa ett nytt Clore Learning Centre och ett offentligt Världsarvscenter i ett närbeläget byggnadskomplex från 1800-talet. De nya lokalerna ansluter till The Roman Baths via ett källarvalv under gatan på romersk marknivå. De toppmoderna centret har tre utbildningssalar, ett uppehållsrum och en ”Investigation Zone”, omgivna av verkliga lämningar från Romartiden.

Genom att hantera nivåförändringar mellan tre olika byggnader på en komplex arkeologisk plats har man lyckats öppna upp den historiska miljön. De rymliga lokalerna har utformats med hjälp av gammalt återvunnet byggmaterial från 1800-talet och utrustats med nödvändiga faciliteter som tidigare saknades: ett stort kapprum, toaletter, kontor och ett lunchrum.

Under stadens gator leder omsorgsfullt planerade gångar genom utställningar med arkeologiska fynd i en del av byggnaden som nu för första gången har öppnats upp för allmänheten. Här finns dessutom en ”Investigation Zone”, där barn kan prova på att vara arkeolog i en äkta historisk miljö.

Med tanke på lokalernas exponerade takkonstruktion rekommenderade arkitekterna Troldtekts naturfärgade akustikplattor i cementbunden träull, för att minimera efterklangstiden och dämpa ljudet från stora grupper av exalterade skolbarn. Med sina goda egenskaper vad gäller hållbarhet och akustik bidrar Troldtektplattorna till en behaglig inomhusmiljö och är därför ett perfekt val.

Dine Romero, kommunpolitiker med ansvar för barn-, ungdoms-, samhälls- och kulturfrågor, säger: Omkring 15 000 skolbarn förväntas besöka Roman Baths Clore Learning Centre varje år. De nya, ändamålsenliga lokalerna, med specialanpassade utbildningssalar och en ”Investigation Zone” där barnen själva får testa sig fram, kommer att förbättra kvaliteten på deras besök avsevärt och erbjuda minnesvärda upplevelser för grundskoleelever.