Modern och raffinerad tillbyggnad för naturvetenskapliga ämnen

Espergærde Gymnasium har fått en större tillbyggnad som både är en elegant tolkning av den äldre byggnadens arkitektur och samtidigt väljer nya vägar.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Det ursprungliga gymnasiet är från slutet av 1970-talet och har sina rötter i Helsingørs Gymnasium som blev för litet. Espergærde Gymnasium har därför på sätt och vis en lång historia, medan byggnaderna speglar den tid då de uppfördes.

Mangor & Nagel har ritat både det ursprungliga Espergærde Gymnasium och den senaste tillbyggnaden. Fortfarande ligger fokus på robusta material och rytmiska element i fasaden, vilket skapar en röd tråd mellan byggnaderna. Den nya byggnaden har kopplats ihop med den befintliga, är vänd mot bollplanerna och innehåller fyra naturvetenskapliga klassrum och en hörsal.

Material i vacker balans

Klassrummen ligger ut mot fasaden, medan hörsalen ligger som en centralpunkt mitt i tillbyggnaden. Väggarna är övervägande i rå betong som accentueras av stora, vitmålade fönsterpartier. Hörsalen är klädd med trälister och vita väggar som ger lokalen en egen identitet.

Troldtekt line design i naturträ binder ihop alla rum, inklusive hörsalen. Linjernas växlingar skapar dynamik på takytan medan träfärgen utgör en fin kontrast mot betongen.

Troldtekt-takens exakta linjer och varierande mönster blir en idealisk motvikt till de råa väggarna. En fin detalj är även användningen av Troldtekt i hörsalen, där både väggar och tak är klädda med Troldtekt line design som ger en varm stämning i rummet.