En perfekt plats för lärande

Nybyggnationen av Gotthard Müller-skolan i Filderstadt söder om Stuttgart har gett ett naturligt och inbjudande resultat – modernt, levande och med en unik charm.

Photo: Olaf Wiechers, arkitekt, David Matthiesen

Femvåningsbyggnaden på Bernhäuser Campus är fullt tillgänglig för funktionshindrade och har en yta på nästan 6 200 kvadratmeter, fördelad på 85 rum för nästan 500 barn och ungdomar i grundskola och så kallad gemenskapsskola. Den nya byggnaden är ritad och uppförd av arkitektbyrån Behnisch i Stuttgart. Med balkonger runt om varje våningsplan och en rymlig grön takterrass i anslutning till konstlokalerna på översta våningen ger den ett öppet, levande och inbjudande intryck.

Det centralt belägna torget (Agora) är trevligt att vistas på, och förbinder samtidigt grundskolan med den intilliggande gymnasieskolan. Det används även som fest- och mötesplats. Det rymliga torget har ett antal odlingslådor med sittplatser, och påminner om en grekisk amfiteater.

Öppet och färgglatt med stort ljusinsläpp

Inne i den ljusa och öppna nya byggnaden med fritrappor, som också innehåller en matsal och ett bibliotek, finns det utöver de många undervisningsrummen också så kallade studiehus. Dessa är, till skillnad från i de flesta andra skolor, strukturerade på ett sådant sätt att det alltid finns två klassrum som förbinds med öppna och flödande övergångar genom ett grupprum. De breda korridorerna är utformade som studiegator med många nischer, där det finns gott om plats för eleverna att få lugn och ro.

Ljusa vårfärger som gult, grönt och orange på de övre våningarna bidrar till avkoppling och välmående, och gör det samtidigt lättare att hitta. Orange står för grundskola, grönt för gemenskapsskola och gult för gemensamma utrymmen. Bottenvåningen kännetecknas av neutrala färger. Där finns kök, administration, specialrum, teknikrum och matsal. Färgerna används också på fasaden på den nya byggnaden.

Akustikplattor som en del av helhetskonceptet

Byggherrarnas särskilda krav på optimerad akustik i klassrummen och den rymliga matsalen uppfyllde projektplanerarna genom att använda Troldtekt akustikplattor i taket. De har en naturlig färg som gör att de passar perfekt till den varma gula golvfärgen, de färgglada väggarna och de många träelementen.