Modernt ända upp till taket

 

Den mångfunktionella och nybyggda grundskolan i Emmerich, med bland annat ett ungdomskafé, ger cirka 1 000 skolbarn och deras lärare optimala förhållanden för lärande, trivsel och arbete.

På uppdrag av hansastaden Emmerich am Rhein i tyska Nordrhein-Westfalen har arkitektbyrån Hausmann Architektur och ingenjörsfirman Fuhrmann + Keuthen skapat en modern, ny skolbyggnad, med god tillgänglighet för rörelsehindrade, på den plats som kallas ”Brink”. Den röda trevåningsbyggnaden har cirka 5 200 kvadratmeter effektiv yta och stora ljusinsläpp. Här finns klassrum för skolbarn från första till sjunde klass, ett ungdomscafé med scenområde, en skolbespisning med scen samt skolans administration.

 

Ljust, öppet och modernt

Alla klassrum och rum för individuellt lärande är rymliga och ljusa samt utrustade med den senaste digitala tekniken. Stora fönsterpartier ger fri sikt mot de breda korridorerna, som också kan användas för lektioner.

Röda fönsterkarmar som matchar fasaden sätter färgglada accenter i vissa rum, medan trärena karmar i de andra fönstren från golv till tak matchar trägolvet inne i den nya byggnaden. Synliga betongväggar och en silverfärgad ståltrådskonstruktion i det öppna trapphuset understryker skolbyggnadens moderna karaktär. Både foajén, som rymmer en stor väggmosaik av Emmerichkonstnären Bernd Terhorst från 1954, och matsalen erbjuder gott om plats för evenemang och umgänge.

 

Takplattor som designelement

I linje med designkonceptet valdes akustiktak i färgen naturträ. Plattorna har installerats heltäckande, men vissa plattor används också som bafflar och är upphängda vertikalt under det höga industritaket. Akustiklösningarna säkerställer en optimerad akustik i både klassrum och anslutningsområden och fungerar som ett oberoende designelement.