Modern skolbyggnad i historisk miljö

Grundschule am Jungfernsee i Potsdam har korta avstånd, tydliga strukturer och en design som stämmer väl överens med det närliggande K-märkta kvarteret Rote Kaserne.

Photo: Manfred Vogel, Berlin

Traditionell katederundervisning i trånga, mörka klassrum tillhör det förgångna – i dagens moderna skolbyggnader har man i stället öppna, flexibla lärmiljöer med attraktiv design och behaglig atmosfär.

Ett utmärkt exempel är denna nya grundskola och idrottshall med tillgänglighetsanpassad planlösning. Det är en tvåvåningsbyggnad med platt tak som ligger i den tyska staden Potsdam, precis intill det historiska området ”Rote Kaserne” från slutet av 1800-talet.  Den röda tegelfasaden har en oregelbunden ytstruktur, med grå aluminiumdetaljer och fönsterkarmar som bidrar till byggnadens eleganta karaktär.

Korta avstånd och tydlig orientering

Den ljusa foajén med takfönster och den breda trappan med integrerade sittplatser gör det enkelt att orientera sig och skapar korta avstånd mellan skolans olika delar. Från foajén kommer man till den multifunktionella matsalen och därifrån vidare till innergården, som bland annat används för utomhusundervisning.
På övervåningen av byggnaden, som har en stomme av stål och armerad betong, finns tre olika avdelningar med klass- och grupprum placerade runt ett atrium. Här finns också lärarrum, bibliotek med mediarum och utrymmen där eleverna kan umgås eller dra sig undan för lite lugn och ro. 

Akustikplattor som en del av designen

En kombination av grå och vita betongväggar, trä-, glas- och aluminiumdetaljer, golv av gjutasfalt och ljusa linoleumplattor samt platsbyggda skåp och garderober i olika färger gör att interiören upplevs som lugn, tydlig och strukturerad. De naturfärgade akustikplattorna passar perfekt ihop med övrig inredning och spelar dessutom en viktig roll i den ofta högljudda skolmiljön.

Prisbelönt arkitektur

I 2022 års upplaga av GERMAN DESIGN AWARD fick skolan, som är ritad av SEHW Architektur GmbH, utmärkelsen ”Special Mention” i kategorin ”Excellent Architecture”, och 2020 tilldelades den priset BDA-Preis Brandenburg.