Modern tillbyggnad ersätter skolbaracker

På grund av utrymmesbrist har många av de över 180 eleverna i Haslachs grundskola i Traunstein, Bayern, under flera år undervisats i skolbaracker. Nu ser de och deras närmare 20 lärare fram emot en lyckad tillbyggnad som ger gott om utrymme för lärande och umgänge.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i skolor och utbildningsinstitutioner
Photo: Peters Fotodesign, Amerang

Den helt tillgänglighetsanpassade trevåningsbyggnaden med takstolar i trä och plåttak av rostfritt stål passar med sin lärkträfasad perfekt in i den idylliska omgivningen. Tack vare det sluttande läget vid skogsbrynet kan barnen gå in i och ut på marknivå både på bottenvåningen och på andra våningen.

På bottenvåningen i tillbyggnaden, som är ansluten till den befintliga skolbyggnaden, finns en slöjdsal med biutrymme, en handikapptoalett, en hemkunskapssal samt förråd. På andra våningen finns ett kök och en lunchmatsal samt ett datorrum. På tredje våningen har tre flexibla grupprum skapats som framför allt används när barnen har långa dagar. Det finns också ytterligare toaletter och städförråd på varje våning.

Tack vare fönster som går ända ner till golvet är ljusinsläppet stort i den ljusa och trivsamma byggnaden, som erbjuder gott om utrymme att utvecklas med generöst utformade rum och breda korridorer. Med gröna golv och gröna dörrkarmar har man satt färgglada accenter här och där.

Takplattorna, som är färgmatchade med de olika golven, är inte bara ett designelement. För att säkerställa en behaglig akustik i utrymmen som domineras av hårda material valde man att använda Troldtekts akustikplattor. Tack vare materialets utmärkta ljudabsorberande egenskaper garanterar de en förbättrad akustik i den livliga skolmiljön.