Ny skola med design ända upp i taket

I tyska Leipzig ligger en ny, modern grundskola, där designen sträcker sig ända upp i taket.

I många år har elever och lärare på skolan 31. Grundschule Leipzig i stadsdelen Probstheida varit hänvisade till trånga skolbaracker, men nu har de äntligen fått nya, stora och moderna lokaler som ger dem bästa möjliga förutsättningar att lära och lära ut.

Ny trevåningsbyggnad med rustik tegelsockel

På Thierschstraße i Leipzig – cirka fem kilometer från centrum – har man byggt en ny skola med tre våningar samt en idrottshall med två planer, efter ritningar från Hobusch + Kuppart Architekten. De båda byggnaderna hänger samman via en tegelsockel som sträcker sig längs det första våningsplanet. Det mörka, vertikalt murade teglet ger ett levande intryck tack vare att vissa av stenarna sticker ut en bit från fasaden. Teglets färg skapar en snygg kontrast till övervåningarnas ljusa putsade fasad. I anslutning till skolan finns dessutom en ljus innergård, en stor entréyta och en skolgård för lek och rörelse.

Gott om plats för 500 barn

De ljusa skol- och fritidslokalerna erbjuder gott om plats för cirka 500 barn. En bred trappa leder upp genom den nya byggnaden, vars moderna klassrum, luftiga korridorer och rymliga matsal bidrar till att skapa en känsla av öppenhet.

Snygga färgaccenter

Ljusa golv och väggar i kombination med trappor, dörrar och andra detaljer i naturligt trä skapar en lugn atmosfär. Vissa dörrar och väggar har snygga färgaccenter i form av skolbarnens fantasifulla teckningar.

Även taken är en viktig del av designen. I matsalens tak sitter en mängd runda, vita ljudabsorbenter som drar blickarna till sig, medan taket i idrottshallen har en design som påminner om ett dragspel. I korridorer, klassrum, toaletter och idrottshall har man installerat akustiktak i färger som matchar golv och väggar.