Ljus skola hämtar inspiration från naturen

Hallernaskolan är designad med inspiration från den omgivande naturen och dess kuperade former. Ljusa trämaterial har använts i stor utsträckning och Troldtekt akustikplattor ingår i den nybyggda skolans arkitektur.

Ljudabsorberande akustikplattor från Troldtekt i skolbyggnad

Norr om Göteborg ligger byn Hallerna i Stenungsunds kommun. Här har cirka 450 elever från sjunde till nionde klass fått ny inramning för den dagliga undervisningen.

Eleverna kommer från olika grundskolor som går upp till sjätte klass och de fortsätter nu på den nybyggda Hallernaskolan som stod färdig 2023.

Det är D Office arkitekter som på uppdrag av Stenungsunds kommun har ritat den nya skolan, som även omfattar en nybyggd idrottshall. Skolan ligger nära ett bostadsområde och i takt med att invånarantalet i kommunen växer finns det behov av att säkerställa goda utbildningsmöjligheter.

Skolan har tilldelats Stenungsunds kommuns byggnadspris 2023.

 

Inspiration från det kuperade landskapet

Hallernaskolan ligger naturskönt i gröna, kuperade omgivningar omgivna av tallar och det är detta som har fungerat som inspiration till skolans arkitektur och materialval. Dessutom har man tänkt på energieffektiva lösningar samt på att ge eleverna bra och inspirerande utbildningsmiljöer där det även finns plats att umgås i olika aktiviteter.

Från utsidan syns en fasad som består av både ljust trä och plåtar samt ett entréparti av glas. Det finns bra utomhusfaciliteter med både vandringsleder och undervisningslokal utomhus.

Inne finns öppna och inbjudande rum med fönster hela vägen runt byggnaden, så att det alltid finns dagsljus och direkt utsikt över den omgivande naturen. Inredningen är modern med fokus på kvalitet och en ljus och varm färgpalett, kombinerat med användning av trä och Troldtekt akustiktak av cementbunden träull.

Ett rum som är karakteristiskt för byggnaden och som även har blivit den naturliga samlingspunkten på Hallernaskolan, är det ovala, invändiga auditoriet där lärare och elever kan samlas för föreläsningar och olika aktiviteter.

 

Troldtekt akustikplattor i skolan

För att säkerställa god akustik för både lärare och elever har man valt Troldtekt akustikplattor till taken i Hallernaskolans gemensamma utrymmen.

De mer än tusen kvadratmeter Troldtekt akustikplattorna – företrädesvis vitmålade – är monterade i ett synligt T-profilsystem som skapar en visuell struktur i de stora takytorna och på så sätt även bidrar till rummens design.