Dynamik och purism på ett ovanligt skolområde

Mycket har förändrats sedan Dagmar Berghoff, tidigare nyhetsuppläsare för det tyska nyhetsprogrammet Tagesschau, tog studentexamen från ett flickgymnasium i Hamburg-Harburg 1962. Den tidigare flickskolan heter numera Lessing-Stadtteilschule och är en del av ett ovanligt skolområde i södra delen av Hamburg.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i skolor och utbildningsinstitutioner
Photo: Diplomingeniør Olaf Wiechers, arkitekt

Två läroanstalter förenas på Hanhoopsfeld. Det befintliga Alexander-von-Humboldt-Gymnasium förlängdes med sex rektangulära byggnader där elever och lärare från Lessing-Stadtteilschule nu också har gott om plats att utvecklas.

Som en del av projektet Hanhoopsfeld Hamburg har arkitekterna ”AllesWirdGut” i Wien utvecklat en dynamisk samling av sex byggnader – inklusive en idrottshall med tre planer – för sammanlagt mer än 1 500 elever på ett topografiskt krävande och vidsträckt område. Skolområdet har bäddats in i ett parklandskap med biotop, friluftsteater, odlingsytor och många sittmöjligheter. Byggprojektet är det största i sitt slag för högstadie- och gymnasieskolor i Hamburg.

Vita tegelstenar som blickfång

De välproportionerade, fristående byggnaderna står förskjutna i förhållande till varandra, har en diskret höjdskillnad och anpassar sig på så sätt perfekt till dynamiken i den varierade terrängen. Visuellt är husen med likadana roströda klinkerfasader helt enhetliga. Blickfång är de vita tegelstenarna som på ett sofistikerat sätt ramar in fönstren och skapar ljusa accenter.

Mittpunkten och kopplingen mellan Lessing-Stadtteilschule och Alexander-von-Humboldt-Gymnasium är den gemensamma aktivitetsbyggnaden på skolområdets norra del. Den ligger i samma blickriktning som de två huvudingångarna och bildar därmed också en synlig referenspunkt i stadsplaneringen. I byggnaden finns utrymmen med kök, musiksalar och kreativa utrymmen runt en central matsal och hörsalen.

Klassrummen i de andra byggnaderna, som ligger runt det centrala atriet, är ordnade på motsvarande sätt. Det fungerar som ett utvecklings-, undervisnings- och kommunikationsområde.

Samspel mellan material och färg

Inuti är alla byggnader enhetligt puristiskt och tydligt utformade och ser ljusa, vänliga och generösa ut med stora fönster och avancera belysning. Den som kommer in i rummen får en känsla av att man ostört kan koncentrera sig på det väsentliga. Det uppnås bland annat genom dominerande grå och vita nyanser i kombination med modern betongoptik.

Varma träelement – till exempel som beklädnad av fönsterkarmar, på ledstänger eller på sittrapporna i hörsalen – samt några svarta detaljer bildar fina accenter och skapar ett harmoniskt samspel mellan ljust och mörkt. Det man lägger märke till i den imponerande hörsalen är porträtten av skolans namngivare, Lessing och Humboldt, som verkar ha full koll på livet i skolan och därför utstrålar ett avslappnat lugn.

Troldtekt akustikplattor för optimal ljuddämpning

På takytorna, som sträcker sig över sammanlagt mer än 10 000 kvadratmeter passar akustikplattorna från Troldtekt perfekt in i inredningens helhet. De garanterar optimal ljuddämpning i en livlig skolvardag och uppfyller dessutom de högsta brandskyddskraven. Eftersom de är gjorda av naturmaterialet trä och cement av danska råvaror får de också poäng för hållbarhet och är det perfekta valet för ett framtidsinriktat skolområde.