Ny skolbyggnad i naturmaterial

Den nybyggda Huseby Skole i Trondheims kommun består av flera skolor, var och en med sin egen avdelning och identitet. Gemensamt för samtliga är dock de ljusa och naturliga materialen, bland annat Troldtekt akustikplattor. 

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Inför skolstarten 2021 kunde Huseby-skolorna i Saupstad-Kolstad slå upp portarna till 14 500 kvadratmeter skola i Trondheims kommun. Platsen är uppdelad mellan grundskola, högstadium, teckenspråkscenter, kulturskola samt förberedelseklasser för elever med främmande språk.

Trondheims kommun är byggherre för projektet som pågått mellan 2017 och 2021. Spinn Architects, Filter Architects, Norconsult och Grindaker Landskap har alla varit involverade.

Skolan har fått miljöcertifieringen BREEAM (Building, Research, Establishment, Environmental, Assessment, Method) och flera miljöåtgärder har införlivats – bland annat fossilfri byggarbetsplats, byggnation i främst massivt trä samt att skolan är byggd som ett passivhus med solcellssystem på taket.

 

Meningsfulla uppdelningar

Grundskola och högstadium består av varsin en egen byggnad med tillhörande utomhusområde. De är sammankopplade med den så kallade kulturaxeln, som binder samman barn- och ungdomsavdelningarna. Eleverna får därmed upplevelsen att de går på två olika skolor, då de har egen ingång och egna lokaler.

Man har skapat uppehållsrum, mötesplatser och samlingsrum i både större och mindre skala. Kulturaxeln är ett område öppet för allmänheten, där såväl elever som besökare har tillgång till skolans kultur- och idrottsutrymmen, bland annat gymnastiksal, aula och musikrum. Dessutom även till matsal, bibliotek och administration.

Här har man fokuserat på att skapa en hälsosam och modern fysisk inlärningsmiljö där designen uppmuntrar till alternativa undervisningsmetoder.

 

Värme och naturlighet

Sedan projektets början har det funnits krav på högkvalitativa material så att Huseby Skole kan fungera under många år, och skolan är också en del av ett generellt lyft av området. Byggnaderna är uppförda som träkonstruktioner där de utvändiga fasaderna är klädda i trä, och invändigt återkommer trä som väggytor, väggpaneler och i själva möbeldesignen.

Träets naturlighet bidrar till att skapa lugn, vilket kompletteras med varma nyanser. Den utvändiga fasaden har en varm, rödbrun färg som kommer igen i flera delar av skolan, där tonvikt även ligger på ljusa färger och mycket dagsljus.

Troldtekts akustikplattor har valts till både klassrum och gemensamma uppehållsrum samt korridorer och toaletter. Det är klassiska vitmålade Troldtekt akustikplattor som hjälper till att skapa ramen för en lugn och behaglig skoldag. Samtidigt är plattorna, med trä som primär råvara, designmässigt i linje med resten av skolan.