Kulturskolans nya högkvarter ska främja kreativitet

Vid byggandet av kulturskolan KNUDENs nya högkvarter i Kristiansand fokuserade man på att skapa en varm och välkomnande atmosfär för skolans elever för att därigenom främja kreativiteten. Troldtekt akustikplattor har valts som akustiklösning för flera rum. 

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i kulturbyggnader

2022 kunde den kommunala kulturskolan KNUDEN öppna dörrarna till sitt nya högkvarter på Silokaia i den nya stadsdelen Kanalbyen i Kristiansand. Kulturskolan KNUDEN är en samlingspunkt för 600 barn och ungdomar som gärna vill utvecklas inom kreativa ämnen och uttrycksformer och är en av flera avdelningar inom Kristiansand kommuns kulturutbud. Skolan har fritidsverksamhet inom dans, musik, teater, bildkonst, film och foto och anordnar även egna konserter och föreställningar.

I Kanalbyen har kulturskolan de två kulturinstitutionerna Kunstsilo och Kilden Teater- og Koncerthus som grannar, och ambitionen är att vara en nyckelaktör i det framtida kulturkvarteret i Kristiansand som de tre byggnaderna tillsammans utgör.

Under byggandet av kulturskolan har man fokuserat på att använda traditionella material och hållbara lösningar som återvinningsbara material och material som kan hålla hela byggnadens livslängd, samt att använda solceller som energikälla.

Kulturskolan är byggd i fem våningar som förbinds av en rymlig foajé med en huvudtrappa som gör det lätt att orientera sig i byggnaden och röra sig mellan de olika våningarna. I själva foajén och i trappuppgången och korridorerna har man använt akustikplattor från Troldtekt i naturträ, som tillsammans med byggnadens träväggar, den gula färgen i trappuppgången och den färgglada, lekfulla konsten som är placerad runt om i byggnaden skapar en varm, trygg och välkomnande atmosfär och samtidigt minskar det stora öppna rummets efterklang. 

 

Utrymme för olika kreativa uttrycksformer

Skolans många olika fritidsutbud kräver olika lokaler som är byggda för olika kreativa uttrycks- och undervisningsformer, och i flera av rummen har man valt Troldtekt-lösningar för att absorbera ljudet.

Rummen black och white box används bland annat för dansundervisning och teaterföreställningar, och här bidrar designlösningen Troldtekt line i svart och vitt på väggarna inte bara till god akustik i rummen, utan kan även användas i exempelvis föreställningar beroende på om man vill ha ett mörkt eller ljust uttryck för den aktuella föreställningen.

I skolans ljudstudio har man valt Troldtekt i naturträ till rummets tak och Troldtekt line till rummets väggar, medan man i de mindre undervisningslokalerna även har valt Troldtekt i naturträ. I alla rum skapar akustikplattorna ett behagligt akustiskt inomhusklimat när man övar och spelar musik.