”Læringshuset” i Høje-Taastrup tänjer på gränserna för lärmiljöer

En ny skola med integrerad förskola och parkering har byggts i den danska stadsdelen Nærheden i Hedehusene, strax öster om Roskilde.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Læringshuset Nærheden fungerar som kvarterets samlingspunkt. Byggnaden har en öppen planlösning som känns välkomnande och uppmuntrar till nyfikenhet och utforskande.

På nedre plan, ”frontstage”, finns funktioner som används av både skolan och allmänheten, till exempel idrottshall, bibliotek, makerspaces och science center. Härifrån leder stora trappor upp till ”backstage”-våningen med skolans övriga lokaler.

Överallt har man direkt tillgång till byggnadens utvändiga områden bestående av över 4 000 m2 takterrasser, som är förbundna med trappor och utrustade med takförsedda utomhusverkstäder, lekplatser med mera.

Læringshuset kännetecknas av öppenhet, i allt från klassrum till övergripande arkitektur. De äldsta barnen har helt öppna lokaler, medan de yngre har mer traditionella rum med inglasade dörrar. Skolans moderna arkitektur präglas av visuell transparens och öppenhet mellan de olika verksamheterna, vilket fungerar som en drivkraft för Læringshusets pedagogiska grundtanke enligt 21st century learning-konceptets kriterier: Kritiskt tänkande, kommunikation, samarbete och kreativitet. 

Flexibla rum med lugn materialkänsla

Våningarna binds samman av en bred trappa och ett längsgående takfönster, vilket skapar en naturlig mittpunkt i byggnaden. Med tanke på den flexibla strukturen med många öppna utrymmen har arkitekterna valt genomgående lugna golv- och takytor. Troldtekt tak bidrar både till god akustik och ett bra inomhusklimat.

Thomas Nørgaard, som är arkitekt och partner på Christensen & Co, berättar att just akustiken spelade en viktig roll i valet av material. Förutom Troldtekt i naturträ har man använt extra basabsorbenter i taken och perforerade sinusplattor både på fasad och innerväggar:

– Troldtekt i naturträ ger en lugn, varm och välkomnande känsla och bidrar med en fantastisk akustik som gör det möjligt att bryta mot den konventionella normen för klassrum med 4 väggar, golv och tak. I Nærheden är det nära till framtiden.