Sinnlig interaktion

LIFE Campus är ett nyetablerat lärcenter i Kongens Lyngby intill Novozymes och DTU. Bakom LIFE Campus står LIFE Fonden som delar ut naturvetenskapskurser till grundskolor och gymnasieskolor.

Photo: LIFE Campus, Kgs. Lyngby. Helene Høyer Mikkelsen, architectJens Dresling/Ritzau Scanpix

Den nya byggnaden har ett vackert läge i landskapet, och det blir tydligt mellan de 96 ekstammar som utgör fasadens övergång mellan inne och ute. Inuti står tekniken i fokus, och syftet med huset är att lyfta fram kopplingen mellan natur och teknik – på ett sinnligt sätt. LIFE är en förkortning som står för: Lärande, Idéer, Fascination och Experiment. Syftet är att stärka intresset för naturvetenskap hos barn och unga. I undervisningslaboratorierna ges eleverna möjlighet att undersöka verklighetsnära problemställningar som stödjer FN:s globala mål för hållbar utveckling. Eleverna förflyttar sig genom huset via kapprum i källaren (där husets energiförbrukning övervakas) till laboratorierna på våningen ovanför. På samma våning äter eleverna lunch och har där också tillgång till ett utomhuslaboratorium med konstverk, LIFE Arboretum och LIFE Pometum. Medarbetarna i huset sitter primärt på första våningen där de har en egen matsal.

Atmosfärisk stämning
I mitten av LIFE Campus finns en stor multisal – Kolossalen – vilken sträcker sig som en kärna upp genom husets våningar.

Salen kan delas av i två delar och används dagligen för interaktiva undervisningsaktiviteter med 360 graders projektion eller som hörsal med plats för 400 personer.

Salen är uppförd i betong med synlig gjutkant vilket gör att den ”inre fasaden” blir väldigt taktil. Övriga väggar utgörs av perforerade stålplattor och golven är i trä. Det som materialen i huset har gemensamt är att det man ser är vad man får. Det gäller även taken i de flesta rum eftersom Troldtekt tillverkas av trä och cement.  De svarta Troldtekt-taken, som utöver att ge en behaglig akustik, även bidrar till att rama in utsikten mot naturen och rummet runt Kolossalen i mitten. I de mindre intilliggande lokalerna används Troldtekt naturträ. Husets arkitektur och val av ärliga material skapar en fantastisk stämning i huset, vilket uppskattas både av de anställda i LIFE Fonden och av de många eleverna som besöker huset.