Ny skolbyggnad främjar kommunikation och öppen samvaro

Här trivs eleverna i skolan: Ludwig-Weber-Schule i Frankfurt, som grundades 1973, har fått en helt ny utformning, där arkitektbyrån Behnisch har lyckats skapa en byggnad som är generöst tilltagen på insidan utan att se för stor ut från utsidan.

Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad
Photo: Dipl.-Ing Olaf Wiechers (Engineer)

Skolbyggnaden, vars två övre plan är byggda i form av terrasser ovanpå bottenvåningen, har en fasad i trä och aluminium. Panoramafönster från golv till tak och stora träpaneler bidrar till att skapa en attraktiv och inbjudande byggnad som smälter perfekt in i omgivningen.

På en cirka 4 000 kvadratmeter stor yta kan de omkring 200 eleverna och deras lärare röra sig fritt i en öppen skolmiljö, vilket främjar en kommunikativ samvaro och gör det lätt att orientera sig.

Huvudentrén leder rakt in i hjärtat av byggnaden. Från foajén, där dagsljuset flödar in genom ett stort, välvt takfönster, leder två separata trappor upp till de båda ljusa övre våningarna med vardera fyra klassrum samt grupprum. Alla rum ligger i anslutning till de omgivande terrasserna, som fungerar både som utrymningsvägar och uppehållsrum. 

Biblioteket och IT-avdelningen är centralt placerade vid trapporna. Från lärarrummen och kontoren på första våningen har personalen samtidigt överblick över entrén och skolgården. På andra våningen finns en stor, utvändig terrass som används som ”utomhusklassrum”.

Utmärkande för byggnaden är att man via foajén kan ta sig direkt till den integrerade idrottshallen, som även den har maximalt dagsljusinsläpp tack vare stora fönster. På bottenvåningen finns också cafeterian med ett fullt utrustat kök och anslutning till den cirka 4 000 kvadratmeter stora skolgården, där det finns gott om utrymme för lek och rörelse, men även platser dit man kan dra sig tillbaka och ta det lugnt.

För att uppfylla de höga kraven på god akustik i idrottshall och klassrum har Troldtekt akustikplattor monterats i den nya skolbyggnaden. Akustikplattorna består av hundra procent naturliga material trä och cement och är därmed inte bara effektiva vad gäller ljudabsorption, utan även synnerligen hållbara. De passar perfekt in i byggnadens planlösning, och ger dessutom ett hälsosamt inomhusklimat och ett effektivt brandskydd.