Gott om plats för kreativa idéer

Uppdraget var tydligt definierat. Barriärfritt, modernt och öppet med passivhusstandard. Arkitektbyrån ”pfitzner moorkens” i Hannover har skapat en ny aula som inte bara är en inspirationskälla för elever och lärare på yrkesskolan i Neustadt am Rübenberge. ”Den här nya, multifunktionella byggnaden lever upp till de krav som ställs på ett modernt lärosäte, säger regionpresidenten Hauke Jagau.

Troldtekt Mehrzweckhalle Neustadt
Photo: Torben Weiß, Olaf Wiechers

Efter byggfasen på 16 månader invigdes multihallen officiellt i januari. Den cirka 42 meter långa och 29 meter breda byggnaden med platt tak är ett evenemangscentrum som kan användas för konferenser, tjänstemöten, skolavslutningar, jobbmässor och informationsevenemang och har plats för upp till 400 personer. Även större landsomfattande och regionala evenemang kan anordnas på skolan.

Enligt kraven har byggnaden barriärfria ingångar till alla rum. Man tar sig utan problem in på huvudområdet, i hallen som kan delas in i fem separata rum med mobila väggar och i undervisningsrummen. Foajén, som passar perfekt för catering och garderob, leder in till själva hallen samt de angränsande rummen och toaletterna. Utrymmena i multihallen har fönster som går ner till golvet och vetter mot väster och söder för att ta till vara så mycket dagsljus som möjligt.

Multihallen förfogar naturligtvis över den senaste tekniken. Automatisk ventilation säkerställer ett bra inomhusklimat och bidrar även till lägre energikostnader. Modern evenemangsteknik, flexibel stolplacering och ett scenområde gör det möjligt att anordna många olika typer av evenemang. Materialvalet, som de råa betongväggarna, den ljusa parketten och takbeklädnaden av Troldtekt träullsplattor ger rummen en tydlig struktur. ”De enkla materialen tillsammans med belysningen skapar ett kraftfullt rum som utgör bakgrunden till de många användningsområdena”, säger arkitekten Maria Pfitzner. ”De generösa proportionerna som utgår från människor är något ovanligt och är det som gör det här byggprojektet så speciellt.”