Skolarkitektur i barnhöjd

Mörrums nybyggda skola kommer både elever och fritidsanvändare till godo. Skolan har en barnvänlig design med kreativa verkstäder och en ny idrottshall. Troldtekt akustikplattor i synliga T-profiler är en del av skolans arkitektur.

Akustiktak från Troldtekt i utbildningsinstitution

Mörrums skola i Karlshamns kommun är en nybyggd skola på 6 000 kvadratmeter med plats för cirka 550 elever upp till sjätte klass.

Skolan stod klar att ta emot elever när skolåret började i augusti 2022 och ersätter därmed Hästarydsskolan och Bolsgården i området. Bredvid skolbyggnaden har man dessutom byggt en idrottshall i samma design – till glädje för både elever och stadens idrottsföreningar.

FOJAB Arkitekter står bakom designen.

 

En skola i barnens perspektiv

Det har varit en vision genom hela processen att designa Mörrums skola ur barnens perspektiv med fokus på barns storlek, behov och sätt att tänka – och det syns i arkitekturen.

Varje årgång på cirka 75 elever har sin egen flygel, sitt så kallade ”hem”, för att skapa trygga inramningar med klassrum och flexibla gemensamma ytor. Här har de egen entré och kök. På andra våningen finns bibliotek, kreativa verkstäder, musikrum och en gemensam matsal.

Själva skolbyggnaden består av sex sammanhängande byggnader i två våningar. Utvändigt har skolan en karakteristisk takkonstruktion som samspelar med fasadens klassiska faluröda färg.

Invändigt är Mörrums skola inredd som en stor inlärningsmiljö med rum i varierande storlek och för olika ändamål. Dessutom finns hörn och sociala mötesplatser i mindre skala. En speciell egenskap är att skolan helt saknar korridorer eftersom allt ska vara en inlärningsmiljö och dessutom är skolan skofri.

Charlotte Kristensson, arkitekt SAR/MSA på FOJAB Arkitekter, berättar vad hon är mest nöjd med i projektet:

– Att vi har kunnat arbeta med barnperspektivet och helheten hela vägen genom projektet då vi varit ansvariga arkitekter för både projektering av skolbyggnaden, inredning och utemiljön.

 

Troldtekt i profilsystem

Designmässigt binds inne och ute samman genom att den röda färgen från fasaden går igen på golven – både som linoleumgolv och klinkers. Därutöver hålls Mörrums skola i den ljusa skalan och massor av dagsljus flödar in från alla håll.

För att säkerställa god akustik för de många elever och lärare som arbetar i skolan har man valt Troldtekt akustikplattor till skolans innertak.

Charlotte Kristensson säger om valet av Troldtekt:

– Vi ville ha ett robust och slitstarkt material, särskilt i omklädningsrummen, där det är nödvändigt att hantera både akustikkrav och fukt med våta ytterkläder regniga dagar. Dessutom är materialet vackert, säger hon.

Troldtekt akustikplattor är i naturträ och får karaktär genom att de nedpendlade akustikplattorna är monterade i ett synligt T-profilsystem. Profilsystemet är i aluminium och skivorna monteras i skenorna utan verktyg.

Utöver den extra designfaktorn har ett Troldtekt T-profilsystem fördelen att taket kan demonteras och dessutom döljer tekniska installationer.