Skola i ny version

Peder Lykke-skolan på Amager i Danmark uppfördes 1974 som en robust och ändamålsenlig tegelbyggnad. Efter att ha renoverats och byggts till med stor respekt för byggnadens ursprungliga karaktär, nominerades den till årets skolbyggnad 2020.

Ljudabsorberande akustikplattor från Troldtekt i skolbyggnad
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Med sitt röda tegel och sin välfungerande struktur ger skolan ett enhetligt intryck. De gemensamma utrymmena utanför klassrummen har fått ett rejält lyft i form av modern inredning med möbler i trä samt bättre akustik och belysning.

I och med dessa åtgärder har man lyft fram skolans ursprungliga kvaliteter samt förbättrat akustiken och belysningen, både i gemensamma utrymmen och klassrum. Akustiken var en viktig del av renoveringen, eftersom skolan har en öppen planlösning utan dörrar till klassrummen.

Väggarna har klätts med perforerade träpaneler och i taket har man installerat vita Troldtekt-akustikplattor, tillverkade av ett material som är både robust och hållbart – precis som trä och tegel.

Kontrasterande material
Peder Lykke-skolans ”ryggrad”, passagen med ämnesrum och fritidshem i 1½ plan, har genomgått ännu större förändringar. Arkitektbyrån Nøhr & Sigsgaard har gjort rummen mer spännande och transparenta – särskilt vad gäller dagsljus – med fönsterpartier under det halva, inskjutna våningsplanet och fönster ut mot korridoren.

Man har dessutom satt in större takfönster och frilagt takbjälkarna. De dominerande materialen är fortfarande trä och tegel, som nu har kompletterats med ännu mer trä och vita Troldtekt-plattor. Skolan har också fått ytterligare en flygel med ämnesrum och ett särskilt fokus på mat och hälsa.

I denna del av skolan, där eleverna äter lunch, fungerar Troldtekt-plattor i naturträ som en mjuk kontrast till de vita väggytorna och de stora fönsterpartierna.