Investering i utbildning

Realschule im Blauen Land i Murnau am Staffelsee grundades 2010 och har nu flyttat in i en modern ny byggnad med öppen utformning.

Ljudabsorberande akustikplattor från Troldtekt i skolbyggnad

Mitt i den populära tyska turistregionen ”Das Blaue Land” (Det blå landet) ligger den pittoreska konstnärsbyn Murnau am Staffelsee. Denna ort i det bayerska distriktet Garmisch-Partenkirchen har ett idylliskt läge vid foten av Alperna, cirka 70 kilometer från delstatshuvudstaden München. Byn kan även stoltsera med en bra infrastruktur och en modern utbildningsinstitution.

Från provisorisk till modern utbildningsinstitution

Realschule im Blauen Land, som har ett utmärkt rykte och redan har fått flera utmärkelser för olika projekt, grundades 2010 som ett resultat av ett medborgarinitiativ. Den öppnade 2011, med bara 54 elever och containrar som provisoriska lokaler, och var till en början en liten filial till Realschule Penzberg. Under tre byggfaser byggdes under de följande åren slutligen ett framtidsinriktat komplex mittemot gymnasiet och högstadiet, som för närvarande erbjuder plats för mer än 600 elever. Med sin fasad av smala vertikalt arrangerade träelement i olika nyanser av brunt passar skolan harmoniskt in i omgivningen.

Mycket trä och ljusa färger

Under ledning av arkitektkontoret LaubenderArchitektur från Bad Heilbrunn invigdes nyligen den temporära tillbyggnaden i trämoduler. Där finns ytterligare sex klassrum som kompletterar den nya skolbyggnaden. Lokalerna är ljusa och öppna. Breda korridorer, stora fönster med ljusa träkarmar samt andra inslag i trä i kombination med lätta väggar och golv, skapar en trevlig atmosfär. I linje med detta används cementbundna träullsplattor i naturträ i taket, vilket ger optimal akustik i den livliga skolvardagen.