Ett lokalt kultur- och kraftcenter

Skolecenter Jetsmark samlar 3 städer norr om Limfjorden.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i skolbyggnad

Den 18 augusti 2023 invigde kronprinsessan Mary skolecenter Jetsmark. Därmed var ett nytt landmärke för områdets tre städer redo att intas av barn, lärare och personal. Centret rymmer en skola med tre spår från klass 0 till 9 med integrerad SFO och plats för förskoleelever. Idrott och rörelse hålls i Jetsmark Idrætscenter som ligger alldeles intill.

Skolan skapar, med sin flytande inre struktur, optimala ramar för de olika aktiviteterna och arrangemangen under dagen. Dessutom har det lokala kultur- och föreningslivet nytta av den nya skolans faciliteter. Därför har skolan byggts som en flexibel och mångsidig skola, så att ytorna såväl inomhus som utomhus kan användas för många olika ändamål.

Fokus på inkludering och flexibilitet

Skolcentret är uppbyggt som en grupp av volymer där den mellersta även är den högsta. Det är husets hjärta där det pulserande livet sker i vardagen. Invändigt bidrar material som betong, fanér, färgade linoleumgolv och vitmålade Troldtekt akustiktak till att skapa en ljus och vänlig miljö.

Arkitekterna från Nordic A/S säger: ”Vårt primära fokus har varit att skapa nya inlärningsrum som är inkluderande och flexibla. Det har dessutom varit viktigt för oss att utgå från platsens speciella nordjyska atmosfär och understryka den genom material och färgsättning. Naturens lätta och dämpade färger som finns i strandrågen och havtornen har använts, och det avspeglas även i tegelstenen från Wienerberger som har valts.”

I klassrummen och ett antal ämnesrum har vit Troldtekt akustik monterats. I andra delar av skolan, till exempel det höga Hjerterummet, har akustikplattorna monterats direkt på tak och väggar. Det bidrar till att ge ett snyggt sammanhängande intryck i det stora komplexet.