Fokus på mat och rörelse

Den nya skolbyggnad vid Skolen på Islands Brygge handlar om lärandearkitektur på hög nivå.

Photo: Thomas Mølvig, arkitekt MAA

För 100 år sedan var Islands Brygge i Köpenhamn starkt präglad av hamnrelaterad industri, men nu utgör platsen en modern stadsdel med en mix av företag och bostäder. Här bor många studenter och barnfamiljer som skapar dynamik och genererar ett stort kulturutbud, och här finns till exempel också det berömda hamnbadet som är en av Bryggens stora attraktioner.

Den nya skolbyggnadens fasader vetter mot Artillerivej. En bred utvändig trappa tar emot besökaren och leder direkt upp till det stora taklandskapet på plan 4. Högst upp ligger idrottstaket med löparbana, bollbur och parkourområde. Det är C. F. Møller Architects som i samarbete med Tredje Natur har skapat den visionära arkitekturen som präglar hela skolan.

Kvantsprång

De senaste åren har det skett ett kvantsprång när det gäller utformningen av danska grundskolor. Nya Islands Brygges Skole är ytterligare ett bra exempel på hur man kan välja nya vägar och skapa en fantastisk miljö för skoleleverna. Med fokus på mat och rörelse ges eleverna möjlighet att koppla den teoretiska undervisningen till ett fysiskt, sensoriskt och erfarenhetsbaserat lärande.

Om man besöker den nya skolan under lunchrasten får man uppleva när alla de 780 eleverna samlas i den stora matsalen med högt i tak. Här serveras de välsmakande varm mat som presenteras av de kockar som har tillagat den med hjälp från några av eleverna. Presentationen resulterar i applåder och maten äts sedan i lugn och ro. Här förekommer inga matlådor och lokalen för Matkunskap är naturligtvis också den ämneslokal som först möter besökaren på en rundtur i byggnaden.

Bredvid matsalen ligger en stor och välutrustad idrottshall, där endast en hög glasvägg skiljer dem åt. På det här sättet understryker man betydelsen av både kost och rörelse i vardagen. I övrigt är hela huset en välplanerad och levande lärmiljö som utstrålar trivsel.

Inomhusklimat och akustik har också fått högsta prioritet i skolans alla lokaler. Kvadratiska Troldtekt-plattor i naturträ bildar homogena tak överallt på skolan. De utgör en diskret bakgrund och bidrar till att ge de väldigt olika rummen en gemensam identitet.