Yrkesskola med ”Donauvågor”

Arkitektbyrån Feigel-Dumps i Landshut har byggt en av Bayerns modernaste skolor i Vilshofen an der Donau, som är en viktig plats för hantverkare.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i skolor och utbildningsinstitutioner

I Vilshofen an der Donau, den största staden i det bayerska distriktet Passau, spelar hantverket en viktig roll. Många hantverksföretag, några av dem välkända i hela landet, har sin verksamhet i den här medelstora staden. För att ytterligare rusta platsen för framtiden har ett modernt yrkesskolecenter (BSZ) för cirka 1 300 elever och 150 lärare byggts på den tidigare kapplöpningsbanan.


Effektiv yta på nästan 10 000 kvadratmeter

Fyravåningsbyggnaden har en effektiv yta på nästan 10 000 kvadratmeter och har ritats av arkitektbyrån Feigel-Dumps i Landshut. Det är ett av de största enskilda byggprojekten i Vilshofens historia och en av de modernaste skolorna i Bayern, med investeringar på cirka 74 miljoner euro.


Fasad med vågmönster

Ett speciellt blickfång är ett utsprång på tredje våningen, där multifunktionshallen med panoramautsikt över floden Donau ligger. Den rörliga solskyddsfasaden sätter också designaccenter som har sin utgångspunkt i Donau. De vertikala lamellerna som installerats på de övre våningarna följer solens position, skapar ett vågmönster och glänser i olika nyanser av brunt.


Generöst utformade rum och moderna verkstäder

Den nya byggnaden, byggd enligt den tyska energistandarden Effizienzhaus 50 med innergård, central entré och angränsande aula, rymmer generöst utformade klassrum, moderna verkstäder, bagerier, skolkök, kontor, en matsal med storkök och mötesrum. Klassrummen ligger direkt ovanför verkstäderna och nås via öppna och ljusa trappor.

I den generöst utformade entrén, som gränsar till en liten matsal, skapar Troldtekts akustikplattor och bafflar i färgvarianten naturträ en behaglig vistelse. Dessutom garanterar akustiklösningarna optimal akustik både i klassrummen och i de toppmoderna verkstäderna, där eleverna utbildas vid t.ex. trä- och metallbearbetningsmaskiner. På grund av takets ljudabsorberande utformning kan andelen buller minskas, vilket resulterar i lägre buller på de berörda arbetsplatserna.