”En av Hamburgs vackraste skolor”

På uppdrag av Hamburgs stad har den globalt verksamma arkitektbyrån Behnisch Architekten genomfört en imponerande nybyggnation i stadsdelen Lurup, där en skola och ett stadsdelscenter byggts efter skandinavisk förebild.

Photo: David Matthiessen, Olaf Wiechers

Efter tre års byggande har cirka 1 000 elever och runt 120 pedagoger flyttat in i den funktionshinderanpassade skolbyggnaden, där även en idrotts- och multihall ingår. Den svängda nybyggnaden med cirka 14 000 kvadratmeter golvyta ser elegant, diskret och inbjudande ut och har plats för 36 klassrum och ämnesrum på tre våningar. De omgivande balkongerna samt den nästan genomgående glasfasaden gör att byggnaden ger ett öppet och transparent intryck. Rektor Joachim Hinz anser att skolbyggnaden är en av de vackraste i Hamburg.

Skolans centrala foajé gränsar till multifunktionsrummet, matsalen, mediebiblioteket och idrottshallarna i källarvåningen. På entréplan finns förutom klassrummen även lärarrum med enskilda kontor, rum för socialt arbete i skolan, föräldrarnas samrådsrum, ett första hjälpen-rum samt en lounge för pedagoger och ett bibliotek.

Inkluderande koncept

Skolan var tidigare utspridd på totalt tre platser. I och med sammanslagningen av alla årskurser kan nu även skolans inkluderande koncept genomföras på ett optimalt sätt. Multiprofessionella team med ämneslärare och specialpedagoger stöttar barnen och ungdomarna individuellt utifrån deras behov, hjälper dem att nå sina mål och främjar också socialt lärande.

Community School för bättre möjligheter

För att förbättra framtiden och utbildningsmöjligheterna för barn och ungdomar från Lurup och deras familjer utanför skolan finns också en så kallad Community School (LURUM) i den nya byggnaden. Det nya stadsdelscentrumet kombinerar – enligt skandinavisk förebild – skol- och fritidserbjudanden för alla generationer. På runt 350 kvadratmeter finns ett stadsdelskafé, två multifunktionella seminarierum och flera kontor. Community School har också en egen entré, men kan även nås via skolan.

Imponerande inredningsarkitektur

Det integrerande, öppna och innovativa förhållningssättet återspeglas också i inredningen i den nya byggnaden. Tack vare glasfasaden och ett takfönster i den generöst designade foajén finns det gott om dagsljus här. Breda trappor och svängda korridorer ger ett avslappnat och levande intryck. Korridorerna mellan ämnesrummen är också uppdelade och delvis utrustade med speciella sittmöbler så att de vid behov kan användas av studiegrupper. Snyggt placerade färgaccenter i mättade röda och gula nyanser sticker ut från de ljusa golven och akustiktaken från Troldtekt.