Ny byggnad binder samman

Skolan i stadsdelen Niendorf i nordvästra Hamburg har fått en tydligt uppdelad och strukturerad form utifrån toppmoderna standarder efter att arkitektkontoret ”me di um Architekten” ritat om hela skolbyggnaden.

Photo: Klaus Frahm, Olaf Wiechers

Medan årskurserna 10 till 13 i Niendorfskolan fortsätter att undervisas på Sachsenweg, kan femte- till niondeklassarna se fram emot en helt ny skolbyggnad, däribland den nya Zweifeldsporthalle, som invigdes 2019 på Paul-Sorge-Straße.

Befintliga delar av byggnaden integrerade

Utmaningen under planeringen var framför allt att ge skolan en enhetlig struktur genom en tydlig byggnadsstruktur och att på ett smart sätt integrera befintliga delar av byggnaden som aulan, idrottshallen och biblioteket i helheten. Genom att flytta den 6 400 kvadratmeter stora nybyggnaden närmare Paul-Sorge-Straße har arkitekterna lyckats sätta skolan som helhet i fokus och därmed också etablera en koppling till stadsdelen.

Inbjudande ny byggnad med innergård

Den långsträckta tvåvåningsbyggnaden med totalt 40 nya klassrum och administrationsdel löper runt en stor, vindskyddad innergård och inkluderar biblioteket som ligger där. I det främre området finns också ett atrium. Fasaden består huvudsakligen av smala träelement och ger byggnaden ett naturligt utseende. De många fönstren gör att komplexet ser öppet ut och låter mycket dagsljus komma in i från båda långsidorna.

Hög vistelsekvalitet

Skolan har åtta parallellklasser och är organiserad i ”årskurshus” som nås via en yttre entré med ett transparent tak. Två utrymningstrappor på utsidan leder till övervåningen. Två klasser bildar tillsammans en enhet och alla årskurser har barriärfria klassrum.

I de ljusa rummen, i korridorerna och i toalettområdena har vissa väggar fått färgglada accenter. Fönsterkarmarna, som delvis är målade i färg och delvis är i rent trä, bidrar också till vistelsekvaliteten. Troldtekts akustikplattor används i många tak som ett bidrag till inredningen och effektiv akustikreglering i den hektiska vardagen.