Hälsosam miljö för utbildning

I den danska staden Aabenraa har man samlat tre utbildningsprogram under samma tak. Campusbyggnaden har ritats av Henning Larsen Architects som skapat undervisningslokaler med massor av dagsljus och bra akustik.

Troldtekt UC Syd Aabenraa
Photo: Thomas Mølvig, architect + Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Det nybyggda campuset är hemvist för pedagogikprogrammet, socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet i Syddanmark. Henning Larsen Architects har skapat en utbildningsbyggnad som, med sina tvärställda längor och sadeltak, passar väl in i den lilla staden, både till storlek och form.

Byggnaden bildar en liten stad i staden, med gator, torg och administrationen som centralt ”rådhus.

Väggmaterialet utvändigt är svart och mörkgrått tegel, medan man invändigt har arbetat med naturliga material som betong linoleum och Troldtekt akustikplattor i färgen naturträ.  För optimalt nyttjande av dagsljuset har alla undervisningslokaler placerats i ett plan, så att det ljuset kommer in ovanifrån.

Utmärkt efterklang
Taket bidrar till att reglera akustiken i undervisningslokalerna. De sluttande taken ger färre parallella plan som ljudet kan studsa mellan. Detta i kombination med Troldtekt akustikplattor ger kort efterklangstid i rummet.

– Byggherren är mycket nöjd över lokalernas ljudegenskaper. Och eftersom akustiklösningen i taket fungerar ännu bättre än i simuleringsmodellerna blev det möjligt att använda mindre ljuddämpning på väggarna, säger Kasper Dige Larsen, projektledare hos Henning Larsen Archictets.