Ny skola i Kongsberg knyter en rosett på staden

Nybyggda Vestsiden Ungdomsskole stod klar 2019. Här har arkitekterna tänkt in den omgivande naturen i material och uttryck. Högstadieskolan ligger i ena ändan av en park som är formad som en rosett.

Akustiktak från Troldtekt i utbildningsinstitution
Photo: Nils Petter Dale

Sydväst om Oslo ligger Kongsberg, som har fått en ny samlingsplats i staden. Man har anlagt en ny park med gång- och cykelvägar som tillsammans har formen av en rosett. Därför kallas det nya området ”Sløyfa”. Ena änden av rosetten leder till den nybyggda skolan, Vestsiden Ungdomsskole, som stod klar till läsårets början 2019 och har plats för 450 elever.

Vestsiden Ungdomsskole är utformad med ett fyrkantigt huvudrum i två våningar som är skolans samlingspunkt. Därifrån leds man ut till mindre avdelningar. Huvudrummet har en hög placering, vilket ger ett bra ljusinsläpp och utsikt över staden och naturen. De mindre avdelningarna är lägre placerade och knyter samman byggnaden med den befintliga bebyggelsen.

Naturliga material som tema

Skolbygget har varit ett projektsamarbete mellan Enerhaugen Arkitekter och arkitektkontoret DRMA, där fokus har legat på att använda naturliga material som speglar omgivningen.

– Skolan som helhet består till stor del av naturmaterial som trä, tegel och betong, där färgskalan också avspeglar materialens egna färger – från varma nyanser av grått till gult och orange. Inspirationen kommer från omgivningen, vilket förstärker enhetligheten i byggnaden. Det berättar Ines Habrecht, arkitekt och delägare i Enerhaugen Arkitektur, och arkitekten Christian Eriksen från DRMA.

Vestsiden Ungdomsskole har Troldtekt akustikplattor i taken. De två arkitekterna motiverar det så här:

– Troldtekt är en naturlig förlängning av denna palett, både i färg och textur, och har dessutom optimala akustiska egenskaper för dessa stora lokaler med en komplex ljudbild från elevernas skåp, bibliotek, scen och samlingslokal.