Fina cirkelformade tak

Idag ser vi en tydlig tendens att skapa cirkelformade science-byggnader. Det beror kanske på att en rund byggnad har en mindre yta och därför förbrukar mindre energi. Det finns flera tydliga exempel som t.ex. Naturvidenskabernes hus i Bjerringbro och Science Center på Sorø Akademi. Nu har även VID Gymnasier i Grenå fått en rund tillbyggnad som rymmer lokaler för naturvetenskapliga ämnen.

Troldtekt Viden Djurs SE
Photo: Thomas Mølvig and Tommy Kosior

Utifrån sett är den vita byggnaden med de vågräta fönsterbanden egentligen ganska ödmjuk i sitt uttryck men har ändå en stark signaleffekt. Den karakteristiska tornformen blir på så sätt också en del av skolans visuella identitet och varumärke.

I byggnadens yttre krets finns labb, verkstäder och teorilokaler, medan den centrala delen består av gemensamma rum med plats för umgänge. På den översta våningen finns en utgång till en takterrass som också kan användas i samband med undervisning i friska luften.

Interiör med karaktär
Inomhus är tvåvåningsbyggnaden överraskande livfull och den runda formen kommer verkligen till sin rätt. I husets centrala rum kan man titta upp genom de öppna våningsplanen. Trapporna är placerade så att man får maximal visuell effekt av tornets volym. Det är otroligt snyggt gjort, och här spelar taken en mycket viktig roll för upplevelsen.

Takytorna är klädda med vitmålade Troldtektplattor överallt som alla är skurna i kilform. Det är en smal platta in mot mitten av byggnaden och en bred platta ut mot ytterväggen. Tillsammans med de integrerade armaturerna skapar det en vacker och mycket harmonisk helhet i både atriet och undervisningsrummen.