Robust, tillmötesgående och sinnlig arkitektur

Vitskøl Kloster är en historisk anläggning, vackert belägen vid Limfjorden. Men det är också hem för en grupp unga människor som går TAMU-utbildningen. Skovhuset och internatskolan ingår i en ny helhetsplan för området.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i bl.a. skolor och utbildningsinstitutioner
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Eleverna på TAMU Vitskøl äter sina måltider tillsammans i historiska byggnader, där vissa elever också har sin utbildning i köket. Andra är upptagna med att sköta trädgården som anlades av munkarna på platsen. Det finns också djur att ta hand om och äldre byggnader som ska underhållas.

Ett nytt kafé med gårdsbutik är inrymt i det nybyggda Skovhuset (skogshuset), där eleverna betjänar områdets turister. Diagonalt från Skovhuset ligger en nybyggd internatskola som ersätter några slitna byggnader som låg lite längre bort. De två nya byggnaderna har ett gemensamt uttryck som är tydligt inspirerat av de stora tegeltaken och lantbruksbyggnader som gamla lador. Trä med tydliga och vackra detaljer är bärande för arkitekturen, som både är jordnära och alldeles speciell.

Närvaro i detaljerna
Trä har också använts på många invändiga ytor, antingen som faner, målade eller hyvlade brädor och som Troldtekt akustiktak. I Skovhuset är det öppet i tak upp mot nock vilket skapar ett vackert och inbjudande rum. Akustiken är bra tack vare de ljudabsorberande takplattorna och rumsformen i övrigt.

Det finns många fina detaljer i kaféets inredning som tilltalar gästernas sinnen. Stora fönsterpartier ger gästerna en fin, inramad utsikt över de gröna omgivningarna och den levande miljön som eleverna skapar på platsen. Belysningen består främst av gamla skepps- och fabrikslampor som har renoverats.

Internatskolan är en byggnad med fyra längor och en innergård för aktiviteter. Byggnaden är i rödmålat trä och dominerande, röda takytor. Eleverna har var sitt rum med eget badrum och egen utgång till verandan som skyddas av taket. En av längorna är reserverad för gemensamma aktiviteter såsom träningsrum, gemensam filmsal och spelverksamhet.

På kvällen turas eleverna om med att servera kvällskaffe åt varandra i uppehållsrummet som är möblerat med bänkar, stolar och bord vid det lilla pentryt. Taket är öppet upp till nock i det centrala rummet, medan de andra utrymmena har platta tak. Alla gemensamma utrymmen har Troldtekt i taket, inklusive korridorsytorna. Taken är vita och med den skarpa fasningen K0-U som skapar ett exakt uttryck som överensstämmer med byggnadens precisa och karaktärsfulla uttryck i övrigt.