Eura Sportscenter

Eura ligger i västra Finland. Området är ett av de ställen i Finland där man hittar flest förhistoriska fynd och gör arkeologiska utgrävningar.

Troldtekt Eura SE
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Euras nya sim- och sportcenter öppnade i mars 2013. Byggnaden är ritad av arkitekterna Heino & Niirainen med enkla rektangulära block i vitt och beige, som sticker ut från inredningen invändigt. Besökare hälsas välkomna av en kakafoni av klara färger, som går igen överallt i byggnaden och skapar en varm kontrast till de mörka vinterdagarna och det råkalla, ofta snötäckta landskapet.

Sport- och fritidscenter utsätts ofta för kraftiga ekon från både åskådare och idrottsutövare, som studsar från de hårda vägg- och golvytorna.  Här har arkitekterna löst problemet och skapat en behaglig akustik med hjälp av Troldtektplattor med ultrafin struktur i tak och på väggar i de primära aktivitetsrummen, i korridorer och i genomgångsområden samt på undersidan av den breda takfoten, som ger utvändigt skydd. 

Det mest dramatiska området är simhallen som har ett ribbtak med akustikplattor mellan ribborna, som binder samman den multifärgade väggen med Troldtektplattor på den ena sidan av rummet med panoramafönstret på den motsatta sidan. Ribbtaket och akustikplattorna går igen i entrédelen med den dramatiska röda färgen och i den blå matavdelningen. Lokalens bowlingbana har också Troldtekt akustiktak och färgade Troldtekt akustikplattor på väggarna.

Det lyckade projektet är typiskt finskt med sin enkelhet, intelligenta användning av färger och sina fina detaljer. Arkitekturen passar perfekt in i området, som tidigare var känt för sina många byggnader designade av Finlands ledande arkitekt och designer Alvar Aalto.