Kejserligt badnöje

Simma, koppla av, bada bastu och ha kul – allt under ett och samma tak. Badhuset Barbarossa-Thermen i Göppingen, cirka 4 mil öster om Stuttgart, har något för alla – såväl spaentusiaster som små och stora badälskare.

Hållbara akustikplattor från Troldtekt tål fuktiga miljöer, säkerställer optimal akustik och ger ett effektivt brandskydd
Photo: Diplomingeniør Olaf Wiechers, arkitekt

Namnet härstammar från Fredrik I (även kallad Barbarossa), som var kejsare över det tysk-romerska riket 1155–1190 och lät återinföra den romerska badkulturen i området. Efter 18 månaders totalrenovering och modernisering erbjuder anläggningen nu fyra termiska pooler och flera avslappnings- och habiliteringsbassänger. Tack vare de stora omklädningsrummen, nu även med familjerum och avdelningar för större sällskap, de ljust inredda sanitära utrymmena och tillgänglighetsanpassningarna är Barbarossa-Thermen väl rustat för framtiden.

I den stora simhallen finns ett relaxområde med liggstolar och bord samt en upplevelsebassäng med en 57 meter lång vattenrutschbana. Familjeområdet har blivit nästan dubbelt så stort och upplevs som ljust och inbjudande tack vare en snygg glasfasad. I det nya barnområdet finns många roliga attraktioner för de små, som vattenspel, vattenbanor och vattenfall. Här bor också barnens favorit, den populära ”rutschelefanten” Elli.

I det stora bastulandskapet i romersk stil med sju olika bastur, kristallångbad och separata lounger kan man få en svettig stund. För dem som vill ha det extra hett om öronen finns en timmerbastu i utomhusområdet och en iskälla att svalka sig i efteråt. Utomhus finns också en stor solterrass med trädgård, vattenspel och varma relaxpooler med massagestrålar, bubblor och undervattensliggstolar.

Utformningen av badhusets familjeområde visar att arkitekterna har lyckats kombinera design med funktionalitet och hållbarhet. I taket har man installerat flerfärgade Troldtekt akustikplattor som matchar kaklets nyanser. Genom montering av akustiska ”öar” i olika höjd får taket en tredimensionell karaktär, som förstärks ytterligare med hjälp av färg och form.