Stuteri i europeisk toppklass

Stuteriet Blue Hors ligger i det öppna landskapet sydost om Billund. På långt avstånd ser man det imponerande ridhuset som en lysande horisontal linje i allt det gröna. Den vackra betande hästarna är det enda som avslöjar att det pågår något alldeles speciellt här.

Troldtekt Blue Hors
Photo: Thomas Mølvig, architect

Den stora anläggningen sträcker sig över 20 000 m², men smälter ändå in diskret i det platta landskapet.

Det ursprungliga Blue Hors Dressage grundades av Kjeld Kirk Kristiansen och Poul Erik Fugmann och invigdes i april 1993. Syftet med stuteriet var att öka aveln av danskt varmblod genom inköp av hingstar, som representerade toppen av den europeiska aveln av dressyrhästar. Parallellt med önskan om att öka aveln var syftet även att lyfta dansk dressyrridning till en högre nivå.

Arkitektonisk pärla

Efter 15 år hade tiden sprungit ifrån de befintliga faciliteterna och byggnaderna sammanföll inte längre med ambitionerna att vara en tydlig aktör i Europa. Därför samlade man en stark grupp konsulter som bestod av bl.a. E+N Arkitektur och Søren Jensen Rådgivende Ingeniører. Det resulterade i en otroligt snygg och helgjuten nybyggnation som stod klar 2014.

Blue Hors består i dag av ett optimerat ridhus, stall som rymmer 180 boxar, ett lösdriftsstall med plats för 80 hästar och en stor uppvisningshall med banor på 30 x 70 meter och plats för 1 000 åskådare. Dessutom finns konferens- och VIP-faciliteter.

Anläggningen är en arkitektonisk pärla. Man har inte använt dyra material men huvuddelen och detaljerna är utsökta. Man kan säga att hästarna bor vackrare än de flesta danskar men det är också bland Europas värdefullaste djur. De har till och med en egen wellnessavdelning där de tas om hand efter konstens alla regler. I den här delen har man använt Troldtekt träullsabsorbenter i färgen naturträ som akustiktak. Därmed får rummet en behagligt kort efterklangstid som bidrar till att skapa lugn och trygghet kring det rituella arbetet med hästarna.