Modernt klubbhus på Islands Brygge

Bryggens kajakklubb och roddklubben SAS på Islands Brygge har fått ett nytt, gemensamt klubbhus. De ville ha en större och mer hållbar byggnad av robusta material.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Huset har två våningar, och från övervåningen kan man se vad som händer i vattnet precis nedanför, oavsett om man är intresserad av kajakpaddling eller rodd. Med hjälp av en vikvägg kan lokalen delas upp i två rum och det dubbla sadeltaket ger dessutom en naturlig rumsindelning. På nedervåningen finns mer praktiska faciliteter som omklädningsrum och förvaringsutrymmen.

Man har valt Troldtekt som genomgående material i innertaket, för att reglera akustiken i den stora lokalen – men Troldtekt har samtidigt andra egenskaper som gör sig bra i byggnaden. Troldtekt kan även användas utvändigt, och i det här projektet har man till exempel monterat Troldtekt-plattor i taket till en övertäckt terrass, där medlemmarna kan se ut över vattnet skyddade från väder och vind.

Med miljö och livslängd i åtanke

Krydsrum har varit totalrådgivare i projektet, medan Logik & Co har varit totalentreprenör. Byggföretaget har ett starkt hållbarhetsfokus, så det här uppdraget passade dem som handen i handsken. Enligt Balder Johansen på Logik & Co bygger de helst i trä.

Klubbhuset är uppfört helt i trä (bortsett från grunden) och har dessutom träfiber som isolering och fibergips. Innertaken med Troldtekt är också till största delen tillverkade av trä. Fasaderna i gran har fått en lätt bränd yta för att skapa ett unikt uttryck. Klubbhuset är därmed ett bra och spännande exempel på en hållbar byggnad.