Rå charm med plats för ökad puls

Det tidigare postkontoret i Aarhus ligger på Ankersgade parallellt med bangården och håller nu på att omvandlas av Ejendomsselskabet Olav de Linde. Fitness X var de första som flyttade in i byggnadens bottenvåning.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect, MAA

Det lite avsides belägna postkontoret bidrar till att utveckla hela området till en plats med massor av aktiviteter och nya möjligheter. Fitness X lokaler har otroligt mycket dagsljus från fönstren mot norr och medlemmarna kan genom fönstren samtidigt följa det som sker i stadsmiljön och på bangården.

Stilen är på en och samma gång både rå och stilfull. De många originalpelarna i betong har sandblästrats och på många ställen har de autentiska elementen från byggnadens historia bevarats, något som ger stället karaktär. I alla tak sitter svart Troldtekt som passar bra in i den New York-aktiga stilen med stora fönster och rå betong, men som också ger rummet en trevlig känsla.

Troldtekt binder ihop det råa med det vackra i inredningen. Samtidigt har akustiken stor betydelse i ett stort gym där många aktiviteter pågår samtidigt, och där både musik och utrustning orsakar en hög ljudnivå. Här spelar Troldtekt en viktig roll för att förbättra akustiken.

Omvandling skapar kontraster

Kontrasten mellan den råa byggnaden med synlig betong och de nya materialen ger en bra stämning. Utöver Troldtekt har man lagt till ”trägolv” och vackra, runda ljusarmaturer som närmast svävar i taket. I separata träningssalar har man valt stora fönster med svart, smal spröjs.

Ejendomsselskabet Olav de Linde är känt för att omvandla uttjänta byggnader till nya ändamål på ett sätt där det syns tydligt vad som är original och vad som är nytt. Att jobba hållbart genom att återanvända byggnader och material i stället för att bygga nytt har alltid varit Olav de Lindes sätt att arbeta och kan kallas företagets DNA.

Den här omvandlingsprocessen handlar också om att skapa liv i nedgångna stadsdelar. Att Jumbo Bakery & Eatery har flyttat in i den lilla, tidigare verkstadsbyggnaden intill har också en positiv betydelse i den processen.