Femkantig kub klädd i frostat glas

Frederiksbergs första simhall är en vacker funkisbyggnad från 1934. På grund av kommunens stora befolkningsökning har emellertid trycket på anläggningen ofta varit för stort. Därför var det ett välkommet tillskott när Flintholms nya simhall invigdes 2017.

Troldtekt akustikplattor tål fukt och passar därför mycket bra som akustiktak och väggbeklädnad i t.ex. simhallar
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

Den nya sim- och multihallen ligger på Bernhard Bangs Allé, mitt emellan tunnelbanestationerna Lindevang och Flintholm. Den ligger som en lysande kub i en mycket urban miljö och med en omgivande stadspark. Fasaderna är täckta med frostat glas som inte bländar grannarna. På vissa ställen har glaset skjutits in, vilket skapar ett spännande och nästan slumpmässigt mönster som ger ett levande uttryck.

Själva byggnaden ger ett kompakt intryck och det beror delvis på att två av de sex våningarna i byggnaden har grävts ner i marken. Entrén ligger på gatuplanet och där finns även kaféet med biljettförsäljningen. Genom stora glasfönster kan man från foajén se ut över själva simhallen, som bokstavligen ligger under jord.

Aktiviteter för alla

I foajén är stämningen avslappnad och man kan njuta av en caffelatte, en smörgås eller en glass. I taket finns svarta Troldtekt akustikplattor med fin struktur. De bidrar till att hålla ihop rummet och göra atmosfären mer intim än vad som annars är brukligt i danska idrottshallar.

Den stora simhallen är ett enda stort rum där 25-metersbassängen upptar den största ytan, medan en enorm vriden vattenrutschbana dominerar den motsatta änden. Atmosfären är lite grottliknande och man känner tydligt att bassängen ligger under jord. Som ljudabsorbenter finns Troldtekt akustikplattor i färgen naturträ och fin struktur på takytorna, och på väggarna har man satt upp kompletterande Troldtekt plattor med färgen naturgrå på de råa betongelementen. I taket ger långa gula textilventilationsrör ett piggt intryck.

I en intilliggande del ligger familjeavdelningen där det finns en lekbassäng, två vattenrutschbanor och en babybassäng. Här finns också en avlång bassäng som gränsar till ett längsgående glasparti. Här strömmar dagsljuset in och spelar en aktiv roll i hur rummet upplevs. Vatten tillförs med jämna mellanrum ifrån kraftiga strålar från en serie blanka armaturer, och man blir sugen på att hoppa i bassängen. Även här är det Troldtekt i färgen naturträ som sitter i taket och absorberar bullret.

Wellnessavdelningen är välutrustad och välkomnande precis som de andra delarna av hallen. I byggnadens övervåningar finns gymnastiksalar och klubbrum samt kontor för Hovedstadens Svømmeklub och Hermes Gymnastikförening.