Stort svävande tak

Simhallen kickstartar Frederikssund Idrætsby

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i simhall
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

Receptet på en modern simhall anno 2020 är i princip ganska enkelt: Man bygger ett stort svävande tak utan störande pelare. Lägger till en dos omklädningsrum, några kontorslokaler och en massa avancerad teknik. Sedan tar man en miljon liter vatten och häller det i fyra olika bassänger. När vattnet är tillräckligt uppvärmt är menyn redo att serveras för både elitsimmare, motionärer och barnfamiljer.

Frederikssund Svømmehal tronar idag i ensamt majestät uppe på en kulle strax öster om stan. Byggnaden är den första i en rad hallar som om några år kommer att utgöra områdets nya Idrætsby. Simhallens stora volym är inbyggd i terrängen och skjuter ut från kullen med sina enorma glaspartier och sitt svävande tak. De rena strama linjerna och den platta takprofilen bidrar på så sätt till att framhäva landskapets mjuka kurvor i Sillebro Ådal.

Inne och ute smälter samman

Man kan se ut över den stora delen av simhallen från balkongen som går ut från foajén. Där finns en 25 x 25-metersbassäng för bl.a. tävlingar samt en varmvattenbassäng för barn och träning. Dessutom finns en mindre så kallad jetstreamsbassäng för teknisk träning och rehabilitering. De stora glaspartierna samspelar fint med den omgivande naturen, och det skiftande dagsljuset är en viktig del av den arkitektoniska upplevelsen.

I den stora hallen har man satt upp Troldtekts akustikplattor i färgen naturträ på väggytorna. Förutom att vara bullerdämpande bidrar plattorna med sina genomgående horisontella linjer och hela format till att skapa ett visuellt lugn. De sandfärgade ytorna tillför också en varm ton till hallen som passar bra ihop med de blå nyanserna i bassängerna.

Wellnessbassängen ligger i ett eget kontemplativt rum. Här kan ljusfärgen ändras och man kan ändra atmosfären utifrån tycke och smak. Ett svart Troldtekt akustiktak med infällda lysdioder bildar en vacker stjärnhimmel över bassängen, som också har fri utsikt norrut.

Även i foajén har Troldtekt valts som akustikreglerande material. Här är det taken som är täckta med cementbunden träull i färgen naturträ. Generellt har man ansträngt sig för att hitta hållbara lösningar i hela byggnaden. Simhallen värms upp med en kombination av luft-/vattenvärmepump och naturgas samt solceller. Dessutom återvinns en mycket stor del av värmen, och kondensvattnet från ventilationssystemet samlas upp och återvinns för att bland annat spola toaletterna och vattna de intilliggande fotbollsplanerna.