Optimal akustik i modernt badhus

Den moderna och tävlingsgodkända nöjes- och motionsbadet, beläget vid Kielfjordens slut och designat av pbr Planungsbüro Rohling i Osnabrück, är inget annat likt.

Photo: Dipl.-Ing Olaf Wiechers (Engineer)

Genom sin futuristiska design, med delvis sluttande ytterväggar och ett taklandskap i flera nivåer, drar den vita och iögonfallande byggnaden med stora fönsterytor verkligen blickarna till sig, och ger badhusutbudet i huvudstaden i delstaten Schleswig-Holstein en helt ny kvalitet.

Byggnadskomplexet, som är uppfört som stålbetongskonstruktion, ligger vid bron Gablenzbrücke i det gamla slakthusområdet och erbjuder förutom de för ett badhus klassiska bassängerna även en butik och en bistro. Sammanlagt finns 1 720 kvadratmeter vattenyta, uppdelat på olika bassänger inom- och utomhus, där stora och små besökare kan stoja omkring eller simma några längder.

Sportbassängen med åtta 50-metersbanor kan delas in i två delar med hjälp av en vändbrygga. I den djupa änden av bassängen finns det hopptorn (1, 3 och 5 meter). I den andra änden kan vattendjupet varieras tack vare en höj- och sänkbar botten.

I nöjesbassängen finns det mycket att upptäcka – bubbelfontäner, nackdusch, en vattensvamp och en 70 meter lång vattenrutschkana är en garanti för sprudlande badskoj. I och intill småbarnsbassängen kan de yngsta vattenälskarna fascineras av och utforska figurer, t.ex. ett sjölejon, och dessutom leka kapten i skeppskanalen.

Gäster som känner för att slappna av kan söka sig till den inbjudande gräsplanen under bar himmel eller till övre plan av badhuset, som är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning. Där befinner sig det väl tilltagna spaområdet med fyra olika temabastur.

Både i motionsområdet och i nöjes- och nybörjarområdet är det akustiktak från Troldtekt, gjorda av cementbunden träull, som spänner över bassängerna. Akustikplattorna från Troldtekt lämpar sig väl för fuktiga utrymmen och har en öppen struktur som absorberar ljud på ett mycket effektivt sätt. Det förkortar efterklangstiden och minskar störande oväsen i simhallen och intilliggande byggnader.