Paradis för sportentusiaster

En ny trippelhall i Lippstadt, Tyskland, förstärker stadens sportcentrum och smälter perfekt in i omgivningen. Detta samarbetsprojekt mellan kommunen och den evangeliska kyrkan ökar möjligheterna för stadens skolor och idrottsföreningar.

Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

Jahnplatz i Lippstadt (Nordrhein-Westfalen) är ett paradis för sportentusiaster. Här kan man inte bara spela fotboll eller träna banlöpning, utan även ägna sig åt en mängd andra idrotter. Det finns till exempel en terrängbana för mountainbike, en skatepark och en stor parkouranläggning.

Med nya Jahnsporthalle förstärks stadens sportcentrum ytterligare. På en 2 450 kvadratmeter stor yta har arkitektbyrån ”Eling architekten” i Lippstadt, på uppdrag av kommunen och den evangeliska kyrkan i Westfalen, skapat en modern trippelhall som smälter perfekt in i omgivningen.

Vit hall med tegelsockel

Den vita idrottshallen med tegelsockel har generöst ljusinsläpp och ligger precis intill stadens gymnasieskola och aktivitetsområdet Jahnplatz. Den befintliga vallen som angränsar till Jahnplatz har integrerats i konceptet och fungerar som friluftsyta eller åskådarplats för besökarna.

Här finns också ingången till idrottshallen, med breda betongtrappor och stora fönsterpartier som släpper in rikligt med dagsljus i foajén. Dessutom har man byggt en ramp som leder fram till den nya byggnaden.

Akustikplattor som matchar trä- och betongytorna

Inuti idrottshallen finns en stor läktare med plats för omkring 600 personer, en klättervägg, omklädningsrum och flexibla lokaler för både teoretisk undervisning och fysisk aktivitet. Ljusa betongytor kombineras med detaljer i ljust trä, vilket gör att hela hallen upplevs som ljus och välkomnande. I taket har matchande akustikplattor monterats.