Skönt bassänghäng i Belgien

Bra design och en tyst miljö är perfekt när man vill bada och njuta av livet.

Troldtekt akustikplattor tål fukt och passar därför mycket bra som akustiktak och väggbeklädnad i t.ex. simhallar
Photo: Maria Bax

Den renoverade simhallen Kapermolen i belgiska Hasselt invigdes av stadens borgmästare 2016. Den ligger nära den vackra japanska trädgården och Plopsaland samt inom gångavstånd från Hasselts centrum.

Simhallens totala yta har fördubblats jämfört med tidigare och rymmer nu upp till 3 000 simmare. Simhallen består av en stor sportbassäng som mäter 25 x 20 m med möjlighet att sänka bassängens botten för att man ska kunna dyka i den. Besökarna kan också använda en liten sportbassäng på 25 x 10 m, en fors, en barnbassäng och en vågbassäng. När vädret tillåter kan man också bada ute i den olympiska utomhusbassängen, sola på gräsmattan och besöka den så kallade Bermuda Beach Bar.

Anläggningen har också blivit mycket tillgängligare. ”Nu är den till exempel bättre utrustad för personer med funktionshinder”, säger borgmästaren. ”En mobil hiss finns tillhands för att hjälpa personer med funktionshinder att komma i och ur varje bassäng.”

Som en viktig del av renoveringen använde arkitekterna tekniker för hållbarhet och energibesparing för att minimera driftskostnaderna. Här finns treglasfönster, ett automatiskt överdrag över utomhusbassängen och fast isolering i väggarna. Resultatet blir en betydligt lägre energiförbrukning och besparingar på tusentals euro varje år. En annan aspekt var att integrera Troldtekts cementbundna träullsplattor för att förbättra akustiken i den gamla byggnaden och göra inomhusmiljön mer trivsam för användarna. De ger en enkel men effektiv och attraktiv lösning på problemen med ekande buller som studsar mot de hårda ytorna i det stora bassängområdet.

”Det är alltid intressant för arkitekter att renovera en befintlig byggnad och lägga till en viktig ny del som ska ’passa in’ i helhetskonceptet. I det här fallet har simhallen funnits i 50 år och det var en mycket viktig byggnad på en fin plats i staden. Den hade ett stort inflytande på invånarna och var en magnet för fritidsaktiviteter och för att ta del av omgivningarna”, säger Bernard Van Zeebroek från Artabel Architects.

”När vi först började funderade på renoveringen blev vi väldigt inspirerade av hur populär simhallen är. Självklart har det kommit nya byggnadsidéer och designkoncept genom åren, vilka har påverkat oss och därmed även simhallens design och funktioner. Det finns till exempel inte många bassänger där golvet kan sänkas för att skapa en djupare dykupplevelse. Det var också viktigt att kunna se ut över omgivningarna och därför satte man in fönster från golv till tak. Samtidigt lade man till nya funktioner så att simhallen även tilltalar de som inte simmar.”

”Ett av de största problemen i en simhall är höga ljud, precis som i skolor, med en massa högljutt prat och skrik och skratt när folk leker. Här förstärks ljudet av den stora vattenytan. Därför var det viktigt att välja ytmaterial som absorberar ekande ljud på ett effektivt men diskret sätt.”

”För oss som arkitekter var det inte ett svårt beslut, eftersom vi ofta har använt oss av Troldtekt och kunderna har dragit nytta av den höga effektiviteten hos deras akustiktak och väggpaneler. Vi valde medvetet färgen naturträ och fin textur för att skapa en perfekt plats för bad och fritid.”