Vatten, lek och välbefinnande

Nya Lalandia i Søndervig är redan en populär familjedestination

Photo: Thomas Mølvig - arkitekt m.a.a.

I juni 2022 öppnade Lalandia sin tredje anläggning – Lalandia i Søndervig. Det välklingande namnet är den latinska namnet för Lolland, ön där det första Lalandia öppnade 1988. Konceptet har visat sig vara väldigt lyckat, och det totala antalet besökare till de tre anläggningarna kommer att bli uppåt 1,5 miljoner per år. Majoriteten av gästerna kommer från Danmark, Norge, Sverige och Tyskland.

I det tropiska vattenlandet – Aquadome – är det alltid 28 grader i vattnet och 30 i luften. Den enorma anläggningen omfattar bland annat hela 14 rutschbanor och en vågbassäng för surfare. Här kan man få tips och råd från surfinstruktörer eller forsa fram i gummibåt längs den stora rutschbanan Tornado, som i likhet med flera av de övriga attraktionerna sträcker sig även utanför själva byggnaden. Det finns också en rad mindre bassänger och aktiviteter för de allra yngsta, som kan leka och plaska i en trygg miljö övervakade av uppmärksamma livräddare.

Festlig marknadskänsla

Lalandia är inte bara ett vattenland, utan här finns dessutom en massa annat kul, som spelhall, padelbanor, butiker, utomhuspool och ett flertal olika restauranger. Tanken är att stämningen ska vara lättsam och avslappnad. Lalandia är uppbyggt ungefär som en marknad, med stånd och aktiviteter utplacerade längs slingrande gångvägar.

Det finns plats för 1 600 gäster samtidigt, vilket naturligtvis ställer höga krav på ljudnivå och akustik. I Aquadome är den akustiska aspekten en extra stor utmaning, eftersom plaskande vatten och vågor som slår mot kaklet ger ifrån sig väldigt mycket ljud. Detta har man löst med Troldtekt akustikplattor på delar av de stora väggarna samt i taket ovanför barnpoolen.

Även i restauranger, omklädningsrum och andra områden dämpas akustiken effektivt med hjälp av Troldtekttak.

I anslutning till den stora aktivitetsanläggningen har Lalandia dessutom 464 semesterhus för uthyrning. De är belägna på ett plant område strax norr om anläggningen, vilket innebär att gästerna har nära till såväl aktiviteter, stadsliv och havet, som ligger bara 500 meter bort.

Husen är olika både till storlek och utformning, men en gemensam nämnare är att taken i alla rum är utrustade med Troldtekt. Totalt har Troldtekt levererat ca 24 000 m2 akustikplattor, antingen i form av takkassetter eller plattor med vanlig skruvmontering.

Se bilder och läs mer om fritidshusen i vår case här.