Här älskar alla dans och bra akustik

Efter en grundlig renovering flyttade dansskolan Let’s Dance flyttade in i nya lokaler våren 2019. Troldtekt var det naturliga valet för att skapa bra akustik i de ljusa och trivsamma lokaler som nu utgör inramningen för ett brett utbud av dansaktiviteter.

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Dansskolan Let’s Dance ligger centralt i Viby nära Århus men ändå i mysiga, lantliga omgivningar i två huslängor. Let’s Dance är en dansskola med fokus på mångfald. Målet är att utgöra en ram för praktiskt taget alla genrer, nivåer och åldersgrupper. Här finns något för alla som älskar att dansa: från barndans, balett och jazz till breakdance, modern och pardans.

- På Let’s Dance ska man kunna lära sig dansa, men det ska också finnas utrymme för ”hygge”, säger ägaren Marianne Eihilt.

Detta märks tydligt i inredningen, där man lagt extra mycket krut på entré- och barområdet. Efter en danskurs finns det gott om möjligheter att slå sig ner och njuta av ett glas vin eller en kopp ekologiskt kaffe vid de runda kaféborden eller på de mjuka puffarna. Det är också här föräldrar och mor- och farföräldrar kan koppla av och vänta medan barnen och barnbarnen dansar.

Ansvarade själv för inredningen

Den mysiga baren ligger på bottenvåningen mellan två rymliga danssalar. Det är glas i dörrarna till salarna så att man kan se på medan man väntar utanför.

- Vi har själva utformat lokalerna och valt alla möbler, golv och Troldtekts akustiktak innan vi flyttade in, säger Marianne Eihilt och fortsätter:

- Inne i salarna är det viktigt att det finns speglar, lampor, tåliga golv och ett tak som skapar bra akustik. Även om det ska vara trevligt att sitta och titta är det viktigaste att lokalerna fungerar när man undervisar. Det är det folk kommer för.

Troldtekt var det naturliga valet

I salarna har tonvikten också lagts på de små men viktiga detaljerna. Här bidrar vackra dansbilder och positiva citat på väggarna till att skapa en trevlig atmosfär. När man undervisar i dans är bra akustik viktigt. Akustiken betyder lika mycket som golvet som man dansar på. Därför är det också dessa två bitar som Let’s Dance har prioriterat mest vid inredningen av dansskolans lokaler.

- Det fungerar inte om ljudet är hårt eller om det ekar. Om det inte går att höra vad som sägs fokuserar man på det istället för att ta till sig det som sägs. Ofta är musiken i salarna också på hög volym. Men akustiken är ju lika viktig när man undervisar utan musik. Det är viktigt att orden inte drunknar på grund av en lång efterklang, säger Marianne Eihilt.

Förutom lokalerna i Viby har Let’s Dance ytterligare två dansskolor, i Randers och i Risskov norr om Århus. På båda ställena hanteras akustiken med Troldtekt-tak.

- Vi vet att de fungerar. Därför var det ett naturligt val att även klä taken i både danssalar och gemensamma utrymmen med Troldtekts akustikplattor i de nya lokalerna i Viby, säger Marianne Eihilt.