Fly vardagen i Nautiland

Precis som Nautilus, kapten Nemos fiktiva ubåt i boken av Jules Verne, möjliggör Nautiland i bayerska Würzburg en flykt från verkligheten.

Akustikplattor från Troldtekt kan absorbera och avge fukt. Akustikplattorna dämpar effektivt buller och minskar efterklangstiderna i simhallar
Photo: Dipl.-Ing. Olaf Wiechers

I detta helt nybyggda badhus, som från utsidan påminner om ett bumerangformat rymdskepp, kan skolelever, tävlings- och motionssimmare, familjer och andra badsugna – oavsett ålder och förutsättningar – lämna sina bekymmer utanför och fly den grå vardagen.

Redan 2016 beslutade kommunfullmäktige i Würzburg att det befintliga Nautiland-badet från 1990, som var omodernt och i stort renoveringsbehov, skulle rivas och ersättas av en helt ny byggnad på samma plats.

Med en yta på knappt 5 800 kvadratmeter, varav över 1 000 kvadratmeter vattenyta, har nya Nautiland bland annat sim- och upplevelsebassänger med jetstrålar, hopptorn och relaxområden – både inomhus och utomhus – samt en stor wellness- och bastuanläggning med trädgård, damm och vattenterapi.

Här finns serveringar med sittplatser både inomhus och ute på terrasserna, som erbjuder såväl snacks och smårätter som kompletta menyer.

Den 87 meter långa vattenrutschbanan med futuristiska LED-effekter och tidtagning är höjdpunkten för alla som älskar fart och spänning. En liten rutschkana i form av en delfin samt flera vattenlekattraktioner finns i barnområdet, som är färgglatt kaklat till skillnad från de övriga bassängerna i rostfritt stål.

Glasfasaden från golv till tak släpper in gott om naturligt ljus, både i den cirka 80 meter långa och sju meter höga simhallen och i det angränsande bastuområdet.

I taket och på väggarna sitter våtrumsanpassade akustikplattor från Troldtekt, som matchar det beigefärgade golvkaklet. De homogena takplattorna av cementbunden träull skapar en naturlig koppling till de gröna utomhusområdena.

Plattorna är tillverkade av de hållbara byggmaterialen trä och cement, och bidrar effektivt till att dämpa buller så att efterklangstiden blir kortare och upplevelsen mer behaglig för besökarna på Nautiland.