Multihus för Ørestaden

Mellan stora bostadshus och ut mot Ørestad Boulevard ligger Ørestad Streethal där det finns rum för många typer av aktiviteter dygnet runt.

Akustiktak från Troldtekt i sportanläggning
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Innan Ørestad Streethal byggdes hade lokala, blivande användare deltagit i workshoppar med NORD Arhitects om vilka faciliteter som var viktigast i hallen.

Resultatet är en hall med flera funktioner, bland annat basket, bordtennis, skatebordbana, en klättervägg som är tillgängligt dygnet runt och en uppvärmd sal för till exempel yoga eller babygymnastik.

Föreningar med fasta tider använder alla faciliteter och har nyckeltillgång till salen, men i övrigt har alla tillgång till huset som är obemannat.

Ørestad Streethal är platsen för informella idrottsaktiviteter och andra kulturella evenemang kan också hållas här, vilket platsens arkitektur tydligt understryker med glaspartier hela vägen runt. Byggnaden är uppbyggd av fem sammansatta femhörningar, som tillsammans rymmer bollplan, multirum, sal och toaletter.

Byggnaden har med sin organiska form ingen egentlig baksida, men däremot en tydlig och inbjudande ingång mot Ørestad Boulevard.

Hög aktivitetsnivå/låg ljudnivå

Barn kommer susande på cyklar och sparkcyklar och kör in i byggnaden och ut igen genom en annan dörr, medan andra ungdomar övar trick på sina skateboardar. En grupp pojkar tränar basket och familjer med små barn väntar på att barngymnastiken ska börja i salen. Allt sker under samma tak, och det är också just den känslan man får. Här kan man göra allt under samma tak.

Troldtekt akustikplattor på väggarna är ett genomgående material som hjälper till att dämpa efterklangstiden och därmed bullernivån i huset. I det grova, ouppvärmda utrymmet bidrar Troldtekt väggbeklädnad också med en struktur och karaktär som framhäver platsens vänliga identitet.

Utvändigt har byggnaden trä på fasaderna och gräs på taket, vilket kan ses från bostadsområdet VM Bjerget som ligger precis intill.