Dyk ner i den magiska vattenvärlden Rulantica

Rulantica är en förtrollande, sagolik vattenvärld med fantastiska äventyr för hela familjen. Denna 40 000 kvadratmeter stora vattenpark ligger precis intill Europa-Park, Tysklands största temapark, i Rust, Baden-Württemberg.

Våtrumsanpassade akustikplattor från Troldtekt kännetecknas bland annat av utmärkta ljudabsorberande egenskaper
Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

På ett totalt 450 000 kvadratmeter stort område, som även omfattar ett hotell, breder den magiska vattenvärlden ut sig, med sina nio olika temaområden bebodda av fantasivarelser som sjöjungfrur, troll och havsmonster. Bland attraktionerna finns bland annat 17 vattenrutschbanor, Tysklands största vågbassäng, en strömkanal, flera vattenlekplatser för olika åldrar samt vattenfall.

Rulanticas fantasifulla och mystiska värld är hämtad från en serie ungdomsböcker med samma namn av författarinnan Michaela Hanauer. Böckerna handlar om den föräldralöse pojken Mats och havsflickan Aquina från den hemlighetsfulla ön Rulantica i Nordsjön.

Vattenparken är inrymd i en drygt 32 000 kvadratmeter stor och 20 meter hög hall, vars form påminner om en stor snäcka. Taket, som är ett av Europas största trätak, utgörs av 50 meter långa bjälkar i obehandlat trä, som bärs upp av fem betongfundament med en diameter på 1,2 meter. Ett avancerat ventilationssystem, som tar in tilluften upptill och leder den vidare till den nedre delen av hallen för att på bästa sätt avlägsna föroreningar från vattenytan, har installerats i speciella träkonstruktioner. Fem torn delar in huvudfasaden i 33 meter breda sektioner, vars smäckra, eleganta konstruktion av stål och glas släpper in rikligt med dagsljus i byggnaden.

Ljudnivån i den stora vattenparken är överraskande låg, vilket dels beror på alla klippblock och dekorationer och dels på Troldtekt-plattorna som sitter i taket. De våtrumsanpassade plattorna, som till 100 procent består av de naturliga materialen trä och cement, kännetecknas bland annat av utmärkta ljudabsorberande egenskaper. Akustikplattorna har även installerats i den välbesökta foajén samt i omklädningsrummen.