Osentimental arkitektur

Det är svårt att föreställa sig en mer attraktiv placering av ett hus som är avsett för segelsport.

Troldtekt träullsplattor säkerställer bra akustik i sportarkitektur
Photo: Thomas Mølvig, architect, Helene Høyer Mikkelsen, architect

I slutet av maj 2018 invigde Kronprins Fredrik det nya internationella segelsportcentret vid hamnområdet i Århus. Ceremonin kulminerade när han hissade en spinnaker i danska flaggans färger på en 49erFX tillhörande de två unga supertalangerna Ida Marie Baad och Marie Thusgaard. En bra start på en ny era för seglarfolket på Östjylland.

Den stora, ljusgrå betongbyggnaden ligger vid inloppet till småbåtshamnen och träskeppshamnen i Århus. Mot norr ligger Risskov med sina höga träd och badinrättningen Den Permanente. Utsikten över bukten är fantastisk, och vid västlig vind ligger platsen ofta i lä från skogen.

Det nya segelsportcentret har ritats av Entasis, som ingick i det team som vann arkitekttävlingen år 2013. Byggnaden ligger i förlängningen av den nya stadsdelen Aarhus Ö och är sammanlänkad med bostadsområdet via en strandpromenad. Med sin placering mellan staden, hamnen och skogen har huset fått ett helt eget uttryck i rå stil.

Osentimental ton

Till det yttre framstår segelsportcentret som en industrihall, med enorma portar och synliga konstruktionsdetaljer. Huset är genomgående tektoniskt. Konstruktionerna är själva arkitekturen. Det som verkligen gör att byggnaden avviker från den industriella stilen är den tydliga transparensen. Ljuset flödar in i byggnaden från alla fyra hörn. De stora glasytorna är avdelade med vågräta spröjsar, som bidrar till att göra den stora skalan mer mänsklig.

Interiören har hållits i samma osentimentala ton, och hallen med sitt höga tak har plats för ett stort antal jollar, som enkelt kan köras in och ut med både mast och segel uppe. Troldtekt akustikplattor är en naturlig del av den utsökta inredningen, och de akustikreglerande plattorna samspelar fint med den råa betongen.

Administrationen med möteslokaler och klubbfaciliteter är vänd mot söder, och på första våningen har man inrett uppehållsrum med utsikt över bukten. Mot söder finns även en stor uteterrass, som ligger upphöjd över huvudingången.